Flere fysioterapeuter fikk problemer med en midlertidig skyløsning i journalsystemet Pasientsky. Flere er også urolige for hvor åpent systemet blir for integrasjoner på tvers av leverandører og systemer framover.

Reagerer på Pasientsky

Flere fysioterapeuter hadde i sommer problemer med journalsystemet ProMed gjennom Pasientsky. De fikk ikke ført inn ting, sendt rapporter til lege eller skrevet ut sykmeldinger.

Publisert

Journalprogrammet ProMed ble i fjor kjøpt opp av Pasientsky. ProMed er brukt av mange privatpraktiserende fysioterapeuter. I sommer varslet selskapet at de måtte overføre brukerne til en midlertidig, skybasert journalløsning. Overgangen skapte store problemer, og flere tok kontakt med Norsk Fysioterapeutforbund. På Osterøy Fysioterapi fikk ikke fysioterapeut Britt Strømme sendt rapporter til lege som ventet på tilbakemelding om pasienter. Hun fikk ikke skrevet ut sykmeldinger. Feriestarten måtte utsettes.

-Med tre dager nedetid og 15 pasienter hver dag ble det mye som måtte skrives for hånd og legges inn igjen. Det førte til mye merarbeid og kostnader, sier Strømme til Dagens Medisin. Hun opplevde at brev til Nav fortsatt lå usendt i systemet da hun kom tilbake etter tre ukers ferie.

Fikk ikke kommunisert med pasienter

Andre fysioterapeuter opplevde at timebestillinger og all digital kommunikasjon med pasientene lå nede. Strømme mener at løsningen og supporten er blitt dårligere etter oppkjøpet. Hun sier at etter press har Pasientsky sagt at den gamle løsningen skal vare ut 2019, mens det jobbes med en nyutviklet løsning kalt ProMed X.

Urolig for integrasjon med andre systemer

Flere fysioterapeuter er urolige for at én aktør er såpass dominerende i markedet. De rapporterer økende uro for manglende vilje til integrasjon på tvers av leverandører og systemer. Styreleder og eier av Pasientsky, Jesper Melin, avviser dette og sier at de har tatt i bruk «openehr». Det åpner for at små og innovative norske leverandører åpent skal kunne utvikle nye og bedre løsninger på plattformen deres, mener han.

Ministeren følger med

Norsk Fysioterapeutforbund har sammen med flere andre foreninger vært i møte med Helse- og omsorgsdepartementet og delt bekymringene sine. Helseministeren sier at han følger saken nøye og vurderer å bruke lovverket om det viser seg å bli problemer med integrasjonen mellom ulike private aktører og det offentlige.

Powered by Labrador CMS