Lang ventetid på fysioterapi i Elverum

Elverum kommune har ikke opprettet et eneste nytt driftstilskudd for fysioterapeuter på 15 år. I samme periode har både innbyggertallet og antallet eldre økt.

Publisert Sist oppdatert

Avisen Østlendingen hadde for kort tid siden et større oppslag om ventetiden på fysioterapi i Elverum kommune. Temaet har også vært oppe i kommunestyrets spørretime.

– Vi har ikke fått nye driftstilskudd på 15 år. I den tida er vi blitt flere elverumsinger, flere eldre og i hvert fall tre nye leger. Det betyr også flere pasienter til oss, sier fysioterapeut Einar Mellum til Østlendingen. Han er talsperson for fysioterapeutene i kommunen.

Holde folk i arbeid 

Mellum opplyser at det er 18 fysioterapeuter med driftstilskudd i Elverum, men at flere har graderte tilskudd. I realiteten utbetales det driftstilskudd for 14–15 fysioterapeuter. Han påpeker at fysioterapi har en samfunnsøkonomisk side, i tillegg til å sørge for livskvalitet for hver enkelt.

– Ett av målene er å holde folk i arbeid, i vigør og unna sjukehjemmene så lenge som mulig. Vi fysioterapeuter ønsker at graderte tilskudd blir oppgradert til 100 prosent, og at kommunen i tillegg får en eller to flere fysioterapeuter med tilskudd, sier Mellum.

Kanskje i 2017?

Ordfører Erik Hanstad har anbefalt at rådmannen kommer tilbake til kommunens fysioterapitjeneste i budsjettet for 2017. Kostra-tallene viser at Elverum har lav fysioterapidekning; 6,6 fysioterapeuter per 10.000 innbyggere. Gjennomsnittet i kostragruppe 13, som Elverum tilhører, er 7,3.

En kartlegging kommunen gjennomførte i 2014 viste at det var gjennomsnittlig tre måneder ventetid på behandling for muskel- og skjelettlidelser, men enkelte hadde ventet i seks måneder. 67 prosent av de nye henvisningene i 2014 hadde seks måneder ventetid, skriver Østlendingen.

Powered by Labrador CMS