Palm Jumeirah i Dubai.

Verdenskongressen 2023: Danskene sier nei til Dubai

World Physiotherapy annonserte i vinter at kongressen neste år blir flyttet fra Tokyo til Dubai. Danskene kommer ikke.

Publisert Sist oppdatert

Mange husker nok hva som skjedde sist Dubai skulle avholde Verdenskongressen i fysioterapi - i 2021. Flere medlemsorganisasjoner, deriblant de skandinaviske landene, endte opp med å boikotte kongressen på grunn av det man mente var brudd på flere grunnleggende menneskerettigheter.

Historien gjentar seg

Nå har Danske Fysioterapeuters hovedstyre besluttet å utebli fra kongressen også i 2023 – fysisk så vel som digitalt. De begrunner dette med: «De systematiske bruddene på menneskerettighetene og forfølgelsen av minoriteter er i strid med våre verdier hos Danske Fysioterapeuter, og vi anbefaler våre medlemmer å ikke delta på kongressen».

Ber om annen plassering av generalforsamlingen

Det er foreløpig ikke bestemt hvor verdensorganisasjonens generalforsamling skal finne sted. De nordiske landene har sammen nylig bedt World Physiotherapy om at generalforsamlingen i 2023 ikke legges til Dubai. Historisk sett pleier denne å arrangeres i tilknytning til selve Verdenskongressen.

Leder i Danske Fysioterapeuter, Jeanette Præstegaard, uttalte nylig til fysio.dk at «det vil være et demokratisk problem for verdensorganisasjonen dersom en rekke land ikke deltar på kongressen. Men som fagforening kan vi ikke etisk forsvare å delta på en kongress eller i en generalforsamling i et land som ikke tillater fagforeninger.»

Forbundsstyret i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) skal behandle saken i et styremøte mot slutten av denne uken.

Les også:

Dubai overtar Verdenskongressen i fysioterapi i 2023

Powered by Labrador CMS