Fallvarsling via smarttelefon

Lydfunksjonene i smarttelefoner kan benyttes til å varsle om fall i hjemmet.

Publisert Sist oppdatert

Om lag én av tre personer over 65 år opplever minst én fallepisode i året. I dag er det mest vanlig å bruke systemer som må bæres på kroppen til fallvarsling, men professor Michael Cheffena ved NTNU har funnet en metode som utnytter smarttelefonenes lydfunksjon til å varsle om fall, ifølge gemini.no.

Verktøy med muligheter

Smarttelefonen er allerede et verktøy svært mange bruker, og det er enkelt å implementere ny funksjonalitet i den. Til forskjell fra dagens systemer, vil man kunne legge fra seg smarttelefonen og den vil allikevel kunne varsle et fall på inntil fem meters avstand.

– Dette er en stor fordel, og kan gjøre det sikrere og tryggere for eldre som bor hjemme, sier Cheffena til gemini.no.

Kostbare fall

Fall utgjør en betydelig samfunnsøkonomisk kostnad, da det ofte fører til bruddskader. Dette er også en fysisk og psykisk belastning for de eldre som rammes. Målet med å ta i bruk smarttelefonen som varslingskanal er å gjøre de eldre tryggere i egne hjem.

Dagens utstyr baserer varslingen på endringer i fart, og krever at brukeren bærer det på kroppen. Det kan være fort gjort å glemme å ta på seg utstyret, og smarttelefonen vil derfor være et anvendelig og nyttig verktøy i fallvarsling.

Les mer her.

Powered by Labrador CMS