70-åringer «kuppet» studie – trente for mye

Deltakerne i kontrollgruppa i «Generasjon 100»-studien ble for ivrige på å trene. De kan ha blitt motivert av å vite at de skulle teste kondisjon og helse regelmessig gjennom studien, mener forskerne. Nå er de ikke helt sikre på hvordan de skal tolke resultatene.

Publisert

Det er Dagens Medisin som beskriver situasjonen forskerne har havnet i.

Forskerne så at deltakerne i studien hadde høyere grad av overlevelse enn gjennomsnittet ellers i befolkningen. De tenkte at det skyldtes helseeffekt av treningen. Men da de kikket nærmere på kontrollgruppa, ble de overrasket over å finne at de nærmest hadde lagt seg i hardtrening.

– Deltakerne i kontrollgruppa holdt et høyt fysisk aktivitetsnivå gjennom perioden. Selv om denne gruppa ikke hadde tilbud om organisert trening, kan deltakerne ha blitt motivert av å vite at de skulle teste kondisjon og helse regelmessig gjennom studien, sier førsteforfatter Dorthe Stensvold til Dagens Medisin.

Ville teste intensitet

Treningsstudien «Generasjon 100» ved NTNU ble nylig publisert i British Medical Journal (BMJ). Deltakerne var i 70-årene, og ble delt i tre grupper: de som skulle trene med høy intensitet og de som skulle trene med moderat intensitet. Den siste gruppa skulle utgjøre kontrollgruppe, og skulle bare følge norske helsemyndigheters offisielle råd om fysisk aktivitet, uten tilbud om organisert trening.

– Ved et ideelt studiedesign skulle vi hatt en kontrollgruppe som ikke trente, men det vil ikke være etisk å be noen om å ikke være fysisk aktiv i fem år, sier Stensvold.

Helsesjekk kan være en dytt

Likevel ble disse deltakerne altså for ivrige. Stensvold sier at dette gjør det litt vanskelig å tolke resultatene. Samtidig tenker hun at dette kan være et tegn på at å ha en form for årlig helsesjekk og spørre eldre om treningsvaner, kan være nok til å få dem til å trene.

Powered by Labrador CMS