Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatters mening.

Norske fysioterapistudenter i Sacramento, under Homeless World Cup 2023. F.v. Kjell-Egil Bogfjellmo Haug, Sander Homstøl, Mathias Bolivar Jakobsen, Mia Stundal Stræte, Marte Cecilie Hansen

Erfaringer og opplevelser fra Homeless World Cup i Sacramento fra norske fysioterapistudenter

Helt siden 2012 har fysioterapistudenter fra Oslo Metropolitan University og University College Copenhagen fått muligheten til å reise til Homeless World Cup. Her er noen refleksjoner fra årets mesterskap!

Skrevet av Mathias Bolivar Jakobsen, fysioterapistudent ved OsloMet – storbyuniversitetet.

I år ble den 18.utgaven av Homeless World Cup arrangert i Sacramento, California, USA. Fotballfesten varte fra 8-15 juli i de solfylte omgivelsene ved Sacramento State University. 30 nasjoner var samlet for det begivenhetsrike mesterskapet, hvor laget består av tidligere hjemløse, rusavhengige eller spillere fra andre marginaliserte grupper i samfunnet.

Helt siden 2012 har fysioterapistudenter fra Oslo Metropolitan University og University College Copenhagen fått muligheten til å reise til Homeless World Cup. I år dro flere norske studenter «over dammen» for å opparbeide erfaring innen fysioterapifaget.

Visumtrøbbel og svært varmt

Jeg var en av de som fikk den erfaringsrike opplevelsen ved å dra til USA og jobbe ved Homeless World Cup. Årets mesterskap skiller seg litt ut fra tidligere år, mange nasjoner har hatt utfordringer med godkjennelse av visum og det har vært temperaturer helt opp til 45 grader.

Som følge av disse utfordringene har det gitt spillere økt kampbelastning. For å unngå de varmeste tidspunktene gjennom dagen har kampene blitt plassert på morgenen eller kveldstid.

Arbeidsdagene har vært hektiske, med mange deltagende innom fysioteltet for behandling. Selv om kampdagene har blitt delt opp har det likevel vært en del ankel- og kneskader, sammen med mye stiv muskulatur og opphetede spillere. Gjennom grundige undersøkelser, behandling og fokus på skadeforebygging har vi som fysioterapeuter fått muligheten til å bli kjent med spillerne, og ikke minst lytte til deres historie. Å sette av tid og gi vår oppmerksomhet til de rundt oss bidrar til å skape trygge rammer og sikre at alle har en så god opplevelse som mulig av uken i California.

Fellesskap

Atmosfæren og rammene rundt mesterskapet har vært magisk. Jeg har opplevd et sterkt samhold og en fellesskapsfølelse jeg ikke har kjent på tidligere. Å møte mennesker fra ulike land og kulturer har gitt meg et innblikk i deres utfordringer og historier. Det har gitt meg nye perspektiver som jeg vil få bruk for senere, både innenfor fysioterapi, min håndballhverdag og ellers i livet. Det har vært inspirerende å se hvilken glede fotballen kan gi. Fotball har vist seg å bidra til forandring og håp for deltagere som har møtt på store problemer i livet.

Klinikk og kommunikasjon

Uken i Sacramento har gitt meg kunnskap og erfaringer. Det å få mulighet til å øve på teknikker innenfor fysioterapifaget, og samtidig kommunisere med mennesker på ulike språk, hvor forståelsen nødvendigvis ikke alltid er like god, har vært verdifullt.

Mange nasjoner og språk har vært samlet på ett sted, og Google Translate og tegn- og kroppsspråk har blitt brukt for å skape forståelse. Tålmodighet, empati og oppmerksomhet til hvert enkelt individ har vært avgjørende for gode resultater og opplevelser denne uken.

Alt i alt har Homeless World Cup 2023 i Sacramento vært en utrolig reise for meg og de andre studentene. Vi har blitt inspirert, lært og vokst som fysioterapeuter - og enkeltpersoner. Vi er veldig takknemlige for muligheten vi har fått til å delta og bidra til dette fantastiske arrangementet.

Minnene vil vi ta med oss for resten av livet.Powered by Labrador CMS