NIH-rektor Lars Tore Rongland. Foto: NIH
NIH-rektor Lars Tore Rongland. Foto: NIH

Gjennomførte studie uten godkjenning

Helsetilsynet slår fast at Norges Idrettshøgskole har brutt helseforskningsloven ved to anledninger. Høgskolen tar kritikken på største alvor, ifølge rektor Lars Tore Ronglan.

Publisert

Det ble, ifølge nih.no, opprettet tilsynssak for forskningsprosjektene «Bronkial reaktivitet og luftvegsinflammasjon hos toppidrettsutøvere i langrenn og skiskyting» og "Målemetoder for parasympatisk aktivitet" for ett år siden.

Nå foreligger avgjørelsen, og Helsetilsynet konkluderer med at NIH har brutt helseforskningsloven.

Manglet godkjenning

NIH har tidligere beklaget at de publiserte studien «Bronkial reaktivitet og luftvegsinflammasjon hos toppidrettsutøvere i langrenn og skiskyting» uten nødvendig godkjenning fra etisk komité.

Som følge av feilgrepet er artikkelen trukket fra tidsskriftet den var publisert i.

«Når Helsetilsynet vurderer at også den andre studien (Målemetoder for parasympatisk aktivitet) ikke har vært gjennomført i tråd med forsvarlighetskravet i helseforskningsloven (§5), vil vi følgelig trekke også denne artikkelen og destruere materialet», skriver NHI-rektor Ronglan i en kommentar til Helsetilsynets avgjørelse.

Svært alvorlig

Ronglan ved NIH understreker at høgskolen tar Helsetilsynets avgjørelse svært alvorlig og til etterretning.

I tiden fra tilsynssaken ble opprettet har en arbeidsgruppe ved NHI gjennomgått skolens rutiner og praksis for forsvarlig forskning på mennesker.

Dette arbeidet har resultert i tiltak du kan lese mer om her.

Powered by Labrador CMS