Ministeren og forbundslederen: Helseminister Bent Høie i prat med NFFs forbundsleder Fred Hatlebrekke.

Gir direkte tilgang til fysioterapi

Helseminister Bent Høie (H) kutter det han mener er en unødvendig omvei om fastlegen på veien til fysioterapi.

Publisert Sist oppdatert

Helseministeren lanserte direkte tilgang til fysioterapi i forbindelse med en pressekonferanse om den kommende opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering. Målet er at de som trenger det skal komme raskere til behandling hos fysioterapeut.

Lanseringen fant sted på Lønnås bo- og rehabiliteringssenter i Bærum i dag, torsdag, mens den fullstendige planen slippes samtidig med statsbudsjettet 6. oktober.

Kutter total ventetid

Vi spør ministeren hva direkte tilgang til fysioterapi vil innebære.

- Pasienter som opplever å ha akutte muskelplager skal kunne oppsøke fysioterapeut og få behandling og refusjon, uten å måtte ha fått henvisning først, forklarer Høie til Fysioterapeuten.

Hvordan ses dette i sammenheng med ventelisteproblematikk?

- Vi mener at opptrappingsplanen, med mer penger til kommunene, blant annet vil bidra til å bygge opp kapasiteten innen fysioterapi. Forsinket hjelp fra fysioterapeut fordi man må vente på fastlegen gjør situasjonen vanskelig for pasienten. Det går mer tid, som er et tillegg i ventetiden man eventuelt har for å slippe til hos fysioterapeut. Tiltaket vi lanserer i dag påvirker ikke ventetiden hos fysioterapeut, men reduserer den samlede ventetiden for pasienten.

Offentlig og privat samarbeid

I departementet arbeides det også med å øke graden av kontroll kommunene har med avtalefysioterapeutenes arbeid. Vi ber ministeren om å kommentere dette arbeidet.

- Dette er et pågående arbeid, så det kan jeg ikke si noe mer om. Men jeg er opptatt av at vi skal kunne bruke det private til å løse de offentlige oppgavene. Det er målet mitt med dette arbeidet - å ta vare på det positive med de private, og det er mye, og samtidig trygge at vi kan bruke denne kapasiteten til det som er de prioriterte offentlige oppgavene. Det opplever jeg at fysioterapeutene også er interesserte i, og ser som det mest tilfredsstillende å jobbe med faglig, sier Bent Høie.

Powered by Labrador CMS