Nye legemidler mot fedme

Livsstilsbehandling ser ut til å ha liten effekt på vekt over tid. Nå kommer to nye legemidler for pasienter med fedme.

Publisert

Nyere forskning har vist at det er svært vanskelig å behandle fedme, ifølge forskning.no. Nå blir to nye legemidler som demper appetitten og øker følelsen av metthet tilgjengelige for norske pasienter.

Dramatisk og dårlig

Hjelp til å spise mindre og mosjonere mer ser ut til å ha liten effekt på vekt over tid. På den annen side er fedmekirurgi et effektivt men dramatisk virkemiddel med mange bivirkninger.

Legemidlene som har vært tilgjengelige til nå har enten hatt liten effekt eller kunnet gi farlige bivirkninger.

Hormonregulerende

Legemidlet Saxenda blir nå tilgjengelig for pasienter med fedme. Det inneholder et metthetsregulerende hormon som har vært brukt i mindre doser mot diabetes i lengre tid.

Forskning på gastrisk bypass-operasjon har vist at operasjonen utløser endring i det metthetsregulerende hormonet. Ifølge Jøran Hjelmesæth, leder av Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold og professor i medisin ved Universitetet i Oslo, er ikke virkningen av legemidlet like stor, men den er betydelig.

Virker på hjernen

Det andre legemidlet som blir tilgjengelig er Mysimba. Dette er basert på stoffer som allerede brukes ved depresjon og avvenning fra alkohol og nikotin.

Virkestoffet påvirker hjernen, men forskerne har ennå ikke full oversikt over hva som utløser slankeeffekten. Det er på det rene at virkestoffet påvirker energiomsetning, metthet og sultfølelse.

Les mer her.

Powered by Labrador CMS