Vi er overvektige, men trimmer mer

Da Tromsø-undersøkelsen startet for 45 år siden, var folk flest normalvektige. Nå er normalen å være overvektig. Samtidig trener folk mer enn før.

Vi har fått stadig bedre fysisk helse. Færre dør av hjerte- og karsykdommer og hjerneslag, og blodtrykket og kolesterol står det bedre til med. Vi er blitt tykkere enn før, men også friskere, viser den store befolkningsundersøkelsen Tromsø-undersøkelsen med 45000 deltakere.

Bente Morseth jobber på Idrettshøgskolen ved Norges arktiske universitet (UiT) og forsker på sammenhengen mellom fysisk aktivitet og helse. Tallene viser at mange flere tromsøværinger er blitt fysisk aktive på fritiden enn for 45 år siden. Langt flere trener eller mosjonerer regelmessig, enn det var noen tiår tilbake, skriver forskning.no.

– Det som er spesielt interessant, er at vi ser denne økningen i alle aldersgrupper. Til og med blant de aller eldste. Økningen har vært like stor for de over 70 som for de yngre aldersgruppene, sier Morseth.

Sitter mer stille på jobb

Studiene viser at langt flere tromsøværinger har et stillesittende arbeid nå i forhold til i 1985. Nå er det 60 prosent som sitter mye stille i arbeidstiden. Samtidig understreker Morseth at studier har vist at fysisk arbeid ikke nødvendigvis er så helsefremmende. Flere av studiene viser en høyere dødelighet hos disse enn hos andre. Men her kan det ligge andre faktorer som stress og lavere sosioøkonomisk status bak, ifølge forskeren.

– Det vi kan slå fast, er at det ikke er bra å sitte mye stille. Det er gledelig å se at pila har pekt oppover når det kommer til de anbefalte 30 minuttene med fysisk aktivitet om dagen, sier hun.

Blir mer deprimert av sykdom

Samtidig ser forskerne at folk ikke føler seg friskere når de blir spurt om selvopplevd helse. Somatisk sykdom får større og større konsekvenser for folks psykiske helse. Særlig i form av angst og depresjon, mener forskerne.

Powered by Labrador CMS