Tett sammenheng mellom fedme og gener

Minst 100 områder i det menneskelige genom er med på å bestemme hvor mye du veier og hvordan fettet fordeler seg på kroppen din. Det viser to store internasjonale studier som nylig ble publisert i tidsskriftet Nature.

Publisert

Enkelte mennesker har tendens til å få en fyldig bakdel, mens andre sliter med stor mage. En del mennesker har problemer med å holde vekten, mens andre alltid holder seg innenfor normal vekt. Din genetiske sammensetning er med på å bestemme hvilken gruppe du hører hjemme i, skriver det danske nettstedet videnskab.dk.

Spesifikke områder

Nå har et internasjonalt team av forskere funnet 147 spesifikke områder i det menneskelige genom som påvirker hvor mye du veier som voksen og hvor fettet setter seg på kroppen. Resultatet ble nylig publisert i to artikler i tidsskriftet Nature.

Forskerne har sammenlignet genetiske data og BMI fra 300.000 personer. Dette er den største undersøkelsen noen sinne om hvilke genetiske faktorer som spiller en rolle når det gjelder fedme, og på hvilken måte det skjer, sier den danske forskeren Tune Pers til videnskab.dk. Han er postdoc ved Boston Children's Hospital, Harvard Medical School og Broad Institute of Harvard and Massachusetts Institute of Technology i USA.

Metode

Metoden som er brukt kalles DEPICT. Den går kort fortalt ut på at man legger nyidentifiserte genetiske regioner inn i at dataprogram som kan angi hvilke biologiske funksjoner de er involvert i.

En av Danmarks ledende fedmeforskere, Thorkild I. A. Sørensen, er svært begeistret for nye funn av fedmerelaterte genvarianter, og for mulighetene DEPICT-metoden kan gi til videre forskning. Sørensen er professor i metabolsk og klinisk epidemiologi ved Københavns Universitet og leder for Institut for Sygdomsforebyggelse, Frederiksberg Hospital.

Samspill med miljø?

- Men det er likevel mye vi ikke vet. Blant annet om hvordan genene arbeider på molekylært nivå, og om samspillet mellom gener og miljøpåpvirkning; hva vi spiser, hvordan vi mosjonerer og hvilke psykiske og sosiale forhold vi lever under. Alt dette ser ut til å ha en avgjørende innflytelse på tilbøyeligheten til å utvikle fedme, sier Sørensen til videnskab.dk.

Les mer om både studien og metoden som er brukt på www.videnskab.dk og i Nature Communications.

Powered by Labrador CMS