Helselandslaget 2024. Bak fra venstre: Fysioterapeut Alf Jacob Haaland Aano, fysioterapistudent Jørgen Lundberg, akuttpsykiatrisk sykepleier Daniel Lium, LIS-lege Steffen Meiler, fysioterapeut Magnus Mikkelsen, fysioterapeut Erlend Henriksen, kiropraktor Petter Messel, nevrolog Abraham Horgen, fysioterapeut Martin Heierstad, fysioterapeut Finn-Tore Camacho Bjørnsand, ergoterapeut Patrik Fritzon, laglege Bjørn Guillermo Gundersen. Foran fra venstre: Nevrofysiolog Sindre Eng, LIS1-lege Håkon Solheimsnes, fysioterapeut Lars Halvor Røysgaard, fysioterapistudent Andreas Olsen, fysioterapeut Kristoffer Pettersen, fysioterapistudent Sander Homstol, fastlege Hampus Helle, fysioterapeut og sportslig leder Øystein Østergren, manuellterapeut Herman Høj.

Helselandslaget tok seieren hjem fra Saint-Tropez

Helselandslaget kunne endelig juble for seier i Medigames etter en dramatisk finale som til slutt ble avgjort fra straffemerket.

Publisert Sist oppdatert

- Det er dette vi har jobba for i flere år, sier en svært fornøyd fysioterapeut og sportslig leder, Øystein Østergren.

Etter å ha slått Ungarn i semifinalen fredag forrige uke, var det lørdag klart for finale mot Mexico på Stade Marcel Aubour i Saint-Tropez. 

Trener Patrik Fritzon oppildner sine menn før finalen mot Mexico.

Norge gikk enkelt fra gruppespillet og slo Usbekistan (3-0) og Mexico (2-0) . I kvartfinalen måtte det italienske laget, bestående av barneleger fra Roma og omegn, bite i gresset for norsk helsepersonell (1-0), før semifinalen ble en behagelig "walk in the park" for nordmennene der de til slutt utklasset Ungarn 4-0.  

- Semifinalen var turneringens beste kamp for vår del. Det så ut som vi hadde spilt sammen i flere år, alt stemte. Seieren smakte ekstra godt, siden Ungarn var det laget vi tapte mot i finalen i 2022, sier Østergren.

Alle lagene stilte med høyt nivå og mye "passion", sier sportslig leder, Øystein Østergren. Her fra finalen mot Mexico.

Tøffe dueller

Det skal ikke stå på helsepersonell. Alf Jacob Haaland Aamo får kapteinen Erlend Henriksen spilleklar.

Lørdag ettermiddag, i strålende sol og 28 varmegrader, blåste dommeren i gang finalen. På stillingen 1-0 til Mexico fikk Norges stjernespiss, Martin Heierstad, en mexicansk albue i ansiktet. Resultatet for Heierstad var brukket nese, mens Mexico for sin del måtte spille resten av kampen med én mann mindre etter direkte rødt kort. 

Sander Homstol kom inn som erstatter for  Heierstad. Med en presis pasning fant han Alf Jacob Haaland Aano inne i feltet, som satte ballen kontant i mål. Dermed sto det 1-1 etter full tid, og finalen måtte avgjøres på straffespark.

Fysioterapeut Martin Heierstad ga alt for laget i finalen. Resultatet ble seier - og brukket nese.

Fysioterapeut og målvakt Finn-Tore Camacho Bjørnsand ble ettermiddagens store helt da han både reddet en straffe og selv scoret fra straffemerket.

Klump i halsen

Kaptein Erlend Henriksen og målvakt Finn-Tore Camacho Bjørnsand under avspilling av nasjonalsangene før finalen mot Mexico.

- Det var en stor ære å spille med det norske flagget på brystet i Saint-Tropez. Ekstra spesielt var det å spille mot Mexico, ettersom moren min er mexicansk. Da jeg var yngre, tilbrakte jeg ett år i hennes hjemland på prøvespill hos tre klubber. Så det å møte dem i finalen var en svært spesiell opplevelse for meg. Det var vanskelig å holde tilbake tårene da begge nasjonalsangene ble spilt over høyttaleren, sier Bjørnsand.

Selv om det "kun" er på helselandslagsnivå, føler Bjørnsand seg privilegert som har fått lov til å dele bane med så mange fantastiske medspillere. 

- Det å være en del av Helselandslaget har gitt meg gleden av å spille fotball igjen.  Jeg vil rette en stor takk til hele laget for deres innsats og samhold. Øystein Østergren, som arrangerte det hele, og treneren vår, Patrik Fritzon, gjorde en fantastisk jobb. Kaptein Erlend Henriksen ledet Norge til seier, og fysioterapistudent Andreas Olsen var i mine øyne turneringens beste spiller. Han fremsto som Norges svar på Sergio Ramos, sier Bjørnsand. 

Det hører også med til historien at Bjørnsand ble kåret til turneringens beste målvakt, og at Patrik Fritzon ble kåret til beste trener. 

Vil du bli med på laget?

Årets Medigames, eller sommer-OL for helsepersonell om du vil, var det 43. i rekken etter oppstarten i 1978. Ca. 1200 deltakere fra mer enn 40 land konkurrerte i 22 øvelser. Fotballturneringen utgjør den største delen av lekene. Kun autorisert helsepersonell kan delta.

Neste års mesterskap vil foregå i nærheten av Barcelona, hvor Norge har planer om også å stille med et lag for menn i alderen 35+. Hvis du er er interessert i å bli en del av verdens beste helselandslag i fotball, kan du ta kontakt med  Øystein Østergren på e-post oostergren@icloud.com.

Powered by Labrador CMS