Et stykke unna målsettingen

Norske myndigheter har som mål å være blant topp tre når det gjelder forventet levealder. I dag varierer plasseringen mellom 11. og 17. plass for begge kjønn sammenlagt.

Publisert

Det er Folkehelseinstituttet som har publisert en oppdatering av kapittelet Levealderen i Norge i Folkehelserapporten. Statistikken fra perioden 2004-2015 viser at vi er et stykke unna målsettingen.

Blant de tre beste

Ifølge Folkehelseinstituttet har Norge gått fra å ha den høyeste levealderen i verden til å havne et stykke ned på verdensrankingen.

Plasseringen mellom 11. og 17. plass for begge kjønn sammenlagt, avhenger av hvilke land vi sammenliknes med og hvilke internasjonale databaser som benyttes.

- Ett av målene for folkehelsearbeidet er at Norge skal være blant de tre landene i verden som har høyest forventet levealder. Selv om forskjellene mellom landene som har høy levealder er små, er det fremdeles et stykke opp til de beste, sier direktør ved Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg.

Fysisk aktivitet og kosthold

Stoltenberg forteller at dersom den forventede levealderen i Norge skal øke, må færre dø før 70-års alderen. Her er det håp, ifølge direktøren, ettersom antallet røykere går ned.

Fysisk aktivitet og kosthold trekkes frem som andre viktige elementer for å bidra til økt forventet levealder.

Stoltenberg understreker at det ligger store sosiale og geografiske forskjeller bak de norske gjennomsnittstallene.

Powered by Labrador CMS