Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Trening hjelper svake diabeteshjerter

Hjertefeil hos pasienter med type 2-diabetes ser ut til å kunne avhjelpes med trening.

Publisert

Om lag halvparten av de som har type 2-diabetes har også hjertefeilen diastolisk dysfunksjon, som vil si at hjertet har svekket evne til å slappe av og fylles med blod mellom slagene. Trening kan motvirke at tilstanden utvikler seg til hjertesvikt, ifølge gemeni.no.

Jobber hardere

Diastolisk dysfunksjon innebærer at hjertet har mindre blod tilgjengelig til å pumpe rundt i kroppen for hvert slag, og at det må jobbe hardere selv om pumpefunksjonen i seg selv kan være bevart.

– Svekket diastolisk hjertefunksjon kan reverseres, og funnene våre understreker effekten av trening for å forebygge hjerte- og karsykdom i denne gruppa pasienter, sier Siri Marte Hollekim-Strand, som er førsteforfatter av den nye studien og doktorgradsstipendiat ved NTNU til gemeni.no.

Hun forteller videre at resultatene fra pilotstudien tyder på at trening kan normalisere en del av den svekkede hjertefunksjonen hos denne pasientgruppen.

Moderat og intensiv trening

I studien ble 37 diabetespasienter fordelt tilfeldig mellom to treningsgrupper. Treningsprogrammet gikk over 12 uker, og den ene gruppen trente hjemme med moderat intensitet mens den gjennomførte intensive 4x4-intervaller på tredemølle tre ganger per uke.

Etter treningsperioden viste resultatene like stor forbedring for begge grupper.

Les mer her.

Powered by Labrador CMS