Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Styrketrening senker smertenivået

Hard styrketrening før kneoperasjon gir mindre smerter, og man gjenvinner styrke og funksjonsnivå raskere, viser en dansk studie.

Publisert Sist oppdatert

Mens ro og hvile har vært anbefalt for pasienter med artrose i kneet, viser en ny dansk studie at det stikk motsatte kan ha bedre effekt, skriver videnskap.dk.

Det er forsker og fysioterapeut Birgit Skoffer ved Aarhus Universitetshospital som har gjennomført studien. Den viser at pasienter som gjennomfører hard styrketrening med treningsapparater forut for kneoperasjonen, kommer seg raskere etter operasjonen og rapporterer mindre smerter.

Intensiv trening

59 pasienter deltok i studien, og de hadde slitt med artrose i kneet i gjennomsnitt elleve år. Forut for operasjonen deltok halvparten i et intensivt treningsprogram som strakk seg over fire uker, mens den resterende halvparten levde som før.

Etter operasjonen gjennomførte begge grupper et fireukers treningsprogram.

- Det meste av tidligere forskning har ikke kunnet vise noen effekt av preoperativ trening. Min tese var at dette er fordi pasientene må utfordres mer i treningen som tilbys, sier Skoffer til videnskap.dk.

Trening gir resultater

Pasientene ble fulgt opp seks uker og en uke før operasjonen, og en, seks og tolv uker etter operasjonen. Her testet forskerne pasientene på flere målbare parametere for å se utviklingen over tid.

Det var markant forskjell i muskelstyrke mellom de to gruppene seks uker etter operasjonen. Gruppen som hadde gjennomført intensiv trening i forkant viste 31 prosent bedre funksjonsevne enn kontrollgruppen, mens tilsvarende tall for muskelstyrke var 36 prosent.

Påvirker smerter

Det ser også ut til at treningen som ble gjennomført før operasjonen minsker pasientenes smerter. Ifølge professor i klinisk fysioterapi, Marius Henriksen, ved Bispebjerg Hospital, kan man allikevel ikke konkludere ut fra Skoffers studie, da det kun er på en del av de benyttede smerteskalaene det kan dokumenteres mindre smerter.

Henriksen påpeker også at studien ikke er stor og solid nok til å danne grunnlag for endret praksis.

Studien er publisert i Arthritis Care and Research, og du finner den her.

Powered by Labrador CMS