Foto: colorbox.com

Uspesifikk korsryggsmerte - en gyldig diagnose

Society for Back Pain Research mener at uspesifikk smerte i nedre del av ryggen er en gyldig diagnose, ifølge Chartered Society of Physiotherapy (CSP).

Publisert

Dette ble klart under foreningens årlige vitenskapelige møte i Bournemouth tidligere i høst, skriver CSP på sine nettsider.

Over hundre delegater var samlet til debatt, og etter den endelige avstemmingen ble resultatet en knapp seier til dem som var i favør av at «non-spesific low back pain» skal være en egen diagnose.

Livlig debatt

Mer enn hundre delegater var samlet, og det rapporteres om en livlig debatt om hvorvidt en spesifikk diagnose på korsryggsmerter kan virke mot sin hensikt og gjøre smertene kroniske. Fysioterapeut, og professor ved Keele University, Nadine Foster, ledet meningsutvekslingen.

Professor Charles Greenough, ortopedisk kirurg med nasjonalt ansvar for rygglidelser, uttalte seg mot bruk av spesifikke diagnoser. Greenough hevdet at denne typen diagnoser kan bidra til en femdobling av kroniske tilstander. Han påpekte at ryggsmerter allerede utgjør elleve prosent av årsakene til invaliditet i Storbritannia.

Smertedrivere og overdiagnostikk

Professor Wim Dankaerts fra Universitetet i Leuven, Belgia, var ikke enig. Dankaerts mente blant annet at man ikke evnet å se at det finnes spesifikke smertedrivere.

Fysioterapeut Elaine Buchanan ved Oxford University Hospitals advarte mot at en spesifikk diagnose kan føre til overdiagnostisering.

Powered by Labrador CMS