Fotballtrening kan gjøre utrente mer smidige

Utrente personer kan forbedre smidigheten med opptil 94 prosent hvis de begynner å spille fotball, ifølge en ny serbisk studie. Forbedringen gjaldt både kondisjon, fettprosent, styrke og smidighet.

Publisert Sist oppdatert

Studien presenteres og kommenteres i en artikkel på videnskab.dk, som forskning.no har oversatt til norsk. 64 menn deltok studien. Ingen av dem trente regelmessig. Deltakerne ble inndelt i tre grupper: Den ene skulle spille fotball i én time tre ganger i uken på små baner; den andre skulle løpe lange turer av én times varighet tre ganger i uken. Og den siste gruppen skulle ikke gjøre noe.

- Markante forbedringer

Peter Krustrup, professor ved institutt for idrett og ernæring, Københavns Universitet, er en av medforfatterne på studien.
– Denne forskningen bekrefter at både løping og fotballtrening er effektive metoder for å slanke seg og forbedre oksygenopptaket. I tillegg ser vi at fotball har en rekke positive effekter på muskelfunksjonen. Vi så markante forbedringer på både hopphøyde og smidighet i lår og korsrygg hos fotballgruppen, og ingen endringer for de andre gruppene, sier Krustrup til videnskab.dk.

Fotball eller tøying

Peter Magnusson, professor ved institutt for klinisk medisin ved Københavns Universitet, deltok ikke i prosjektet. Han mener det kan være vanskelig å avgjøre hvilken del av treningen som gir disse effektene. Både løpegruppen og fotballgruppen tøyde nemlig ut i forbindelse med treningen, men fotballspillerne har strukket ut mer – blant annet i pausene. Men Magnusson utelukker likevel ikke at bevegelsene i fotball er med på å øke smidigheten.

Danmark er et foregangsland

Allerede i 2007 viste dansk forskning, med Peter Krustrup i spissen, at fotball har god effekt på utrente. Ut fra de studiene har begrepet «Fotball Fitness» oppstått, skriver videnskab.dk.

I Danmark har det blitt arbeidet hardt med å få flere til å spille fotball for helsas skyld, og ikke nødvendigvis med konkurranse for øye.

– I DBU (Dansk Boldspil-Union) er det ansatt konsulenter som skal legge til rette for denne aktiviteten, og over 200 klubber har et slikt tilbud, sier Peter Krustrup.

Referanse:
Zoran Milanović m.fl.: Health-Related Physical Fitness in Healthy Untrained Men: Effects on VO2max, Jump Performance and Flexibility of Soccer and Moderate-Intensity Continuous Running. Plos One, august 2015. DOI: 10.1371/journal.pone.0135319.

Powered by Labrador CMS