Øvelsen «Copenhagen adduction exercise» går ut på å styrke de såkalte hofteadduktorene. Slik kan fotballspillere i større grad unngå skader i lysken.
Øvelsen «Copenhagen adduction exercise» går ut på å styrke de såkalte hofteadduktorene. Slik kan fotballspillere i større grad unngå skader i lysken.

Lyskeproblemer kan forebygges

Lyskeskader er en av de vanligste skadene i fotball. Én øvelse reduserer risikoen med 41 prosent, ifølge en ny doktorgradsavhandling.

Publisert

Når mannlige elitespillere må stå over kamp eller trening, skyldes det i 11 til 17 prosent av tilfellene skader i lysken. To av tre lyskeproblemer oppstår i muskelgruppen adduktorene.

Studier har også vist at spillerne fortsetter å trene og spille kamper, selv med smerte og symptomer, ifølge Senter for skadeforskning ved Norges idrettshøgskole (NIH).

Storlag har adoptert øvelsen

Fysioterapeut Joar Harøy har testet Adductor Strengthening Programme som en klusterrandomisert kontrollert studie. 632 fotballspillere fra 34 lag i 1. og 2. divisjon var med. Halvparten av lagene har gjennomført Adductor Strengthening Programme med én øvelse som en del av oppvarmingen, mens de andre fortsatte normal trening. Resultatene viste at gruppa som gjennomførte Adductor Strengthening Programme hadde 41 prosent lavere risiko for lyskeproblemer.

- Resultatene er så gode at storlag som PSV Eindhoven og Chelsea allerede har adoptert øvelsen, sier Joar Harøy. Flere lag i tippeligaen, som Strømsgodset, Molde, Ranheim, Start og Viking, har også tatt i bruk øvelsen. Studien er publisert i British Journal of Sports Medicine.

Tas i bruk gradvis

Øvelsen som ble testet, er døpt «Copenhagen adduction exercise», og går ut på å styrke de såkalte hofteadduktorene. Dette er en muskelgruppe som består av seks separate muskler og som brukes til å trekke beina sammen med.

-«Copenhagen adduction exercise» er en øvelse man må ta i bruk veldig gradvis for å unngå overbelastning. Fra starten er fem repetisjoner nok, understreker Harøy.

Harøy disputerer tirsdag over doktorgradsavhandlingen «Forebygging av lyskeproblemer blant fotballspillere» ved Norges idrettshøgskole.

Powered by Labrador CMS