Meninger

- Ikke stå alene ved et eventuelt varsel, skriver innleggsforfatter.

Tilsynssaker mot fysioterapeuter: Prosess, reaksjoner og rettigheter

Hva skjer når det oppstår bekymring for at noe ikke er gjort riktig? Thea Sofie Bygstad er juridisk rådgiver i Norsk Fysioterapeutforbund. Her gir hun deg en oversikt over prosessen, mulige reaksjoner og hvordan du som fysioterapeut best ivaretar dine rettigheter i en eventuell tilsynssak.

Skrevet av Thea Sofie Bygstad,  juridisk rådgiver, seksjon arbeidsliv i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF).

Som autorisert helsepersonell er fysioterapeuter underlagt en rekke plikter etter helsepersonelloven. De aller fleste etterlever disse kravene i sitt daglige arbeid – men hva skjer når det oppstår bekymring for at noe ikke er gjort riktig? I denne artikkelen får du en oversikt over prosessen, mulige reaksjoner og hvordan du best ivaretar dine rettigheter i en tilsynssak. 

Hvem varsler – og hva skjer videre? 

Varsel kan komme fra pasienter, pårørende, kolleger, arbeidsgivere eller offentlige instanser. Eksempler på forhold som klages inn er mangelfull journalføring, brudd på taushetsplikt, grenseoverskridende atferd (seksuell/romantisk relasjon til pasient) og rusmiddelbruk. 

Statsforvalteren vurderer først om saken skal henlegges eller undersøkes nærmere. Er det grunnlag for videre undersøkelser, innhenter Statsforvalteren relevante dokumenter de mener kan opplyse saken, for eksempel journalnotater. Fysioterapeuten får mulighet til å uttale seg og til å se dokumentene i saken. Statsforvalteren tar stilling til om det foreligger brudd på helselovgivningen, og kan gi råd og veiledning og iverksette oppfølgning. 

Saksbehandlingen skjer som regel skriftlig, men i noen tilfeller kalles fysioterapeuten inn til en samtale for å forklare sin side av saken.

Mulige reaksjoner 

Dersom Statsforvalteren mener det bør ilegges reaksjoner, sendes saken til Statens helsetilsyn. Helsetilsynet kan ilegge administrative reaksjoner, som er sanksjoner fra forvaltningen. Disse reaksjonene regnes ikke som straff i juridisk forstand, men som tiltak for å beskytte pasienter og sikre tillit til helsepersonell og helsetjenesten. De aktuelle reaksjonene etter helsepersonelloven er:

Faglig pålegg

Tilsynsmyndighetene kan pålegge fysioterapeuter å gjennomføre tiltak for å heve sin kompetanse. Slike tiltak kan være kurs, praksis under tilsyn eller annen faglig utvikling. Dette er en reaksjon som gjerne gis ved svikt i yrkesutøvelsen. 

Faglig pålegg kan gis av både Statsforvalteren og Helsetilsynet.

Begrenset autorisasjon

Helsetilsynet kan beslutte at du kun får utøve fysioterapiyrket under visse betingelser – for eksempel i en bestemt virksomhet, med en viss type pasienter og under tilsyn. Begrenset autorisasjon er ofte aktuelt ved rusmiddelmisbruk, da det blant annet kan stilles krav til rustesting og oppfølgning. 

Tilbakekall av autorisasjon 

I alvorlige tilfeller kan Helsetilsynet tilbakekalle autorisasjonen. Tilbakekall av autorisasjon innebærer at du ikke lenger kan jobbe som eller bruke tittelen som fysioterapeut. Denne reaksjonen gis når Helsetilsynet vurderer at fysioterapeuten er uegnet til å utøve forsvarlig fysioterapi.

Eksempler på hva som kan føre til tilbakekall av autorisasjon: 

  • alvorlig sinnslidelse eller psykisk/fysisk svekkelse 
  • rusmiddelbruk 
  • grenseoverskridende atferd (f.eks. seksuelle relasjoner med pasienter) 
  • vesentlig faglig svikt 
  • langt fravær fra yrket 
  • unngåelse av faglig pålegg gitt av tilsynsmyndighetene 

Kan forholdet politianmeldes? 

Tilsynsmyndighetene kan velge å politianmelde i de mest alvorlige tilfellene. Brudd på helsepersonelloven som er gjort uaktsomt eller med vilje, kan føre til bøter eller fengsel i inntil tre måneder.

Hva bør du gjøre dersom du blir varslet på? 

Å bli varslet inn til tilsynsmyndighetene, kan oppleves dramatisk og belastende. Husk at en klage eller et varsel ikke nødvendigvis betyr at du har gjort noe galt. Tilsynsmyndighetene gjør grundige undersøkelser, og du vil alltid få mulighet til å uttale deg før avgjørelsen fattes.

Her er noen tips til hva du bør gjøre: 

  • Ikke stå alene. Ta kontakt med en tillitsvalgt eller noen andre du stoler på. 
  • Kontakt NFF. Som medlem har du rett til juridisk bistand i slike saker. Våre jurister og advokater har erfaring med tilsynssaker og kan hjelpe deg med å ivareta dine rettigheter. Ta kontakt så tidlig som mulig.
  • Samle relevant dokumentasjon og skriv ned hendelsesforløp. 
  • Vær samarbeidsvillig overfor tilsynsmyndighetene, og svar saklig og grundig på det de spør etter.
  • Forsøk å sette deg inn i regelverket og vær realistisk på om du har gjort noe feil. Posisjoner deg etter det som trolig blir din reaksjon. 
  • Følg de pålegg/begrensinger tilsynsmyndighetene gir, og sørg for å dokumentere dette. 

Hvilke rettigheter har du som fysioterapeut? 

Ved behandling av en tilsynssak har du rett til: 

  • Å bli informert om hva saken gjelder, herunder få innsyn i sakens dokumenter. 
  • Å uttale deg før vedtak fattes. Dette skjer som oftest skriftlig, men noen ganger muntlig. 
  • Å klage på vedtak. Vedtak fra Helsetilsynet kan påklages til Helsepersonellnemnda innen tre uker etter at vedtak er truffet. Får man ikke medhold hos nemnda, kan saken bringes inn for domstolene.
  • Juridisk bistand fra NFFs jurister og advokater (forutsetter at du er NFF-medlem) 

---------------

For ordens skyld: Fysioterapeuten redigeres etter Redaktørplakaten og Pressens Vær varsom-plakat. Utgiver: Norsk Fysioterapeutforbund. 

 

Powered by Labrador CMS