Høgskulen på Vestlandet

Stor interesse for fysioterapeututdannelsen: Utvidet studietilbudet

Fysioterapeututdannelsen er fremdeles svært populær. Ved Høgskulen på Vestlandet har de utvidet studietilbudet med 15 plasser. Likevel har nesten tusen søkere havnet på venteliste.

Publisert Sist oppdatert

- Fysioterapi er øverst på lista hos mange, og ventelisten for bachelorutdanningen i fysioterapi er på̊ 956 personer, forteller prorektor for utdanning ved Høgskulen på Vestlandet (HVL), Anne-Grethe Naustdal.

Har måttet utvide tilbudet

Fysioterapeututdannelsen har vært populær i mange år ved alle de fire utdannelsesinstitusjonene som tilbyr studiet. Ved HVL landet årets poenggrense for ordinært opptak på 55.5, og på 52.1 poeng for søkere med førstegangsvitnemål.

- Vi har på grunn av den store interessen og behovet for helsepersonell i samfunnet i år bestemt oss for å kunne ta opp 100 studenter, mot 85 i fjor, forteller Naustdal.

Prorektor for utdanning ved Høgskulen på Vestlandet, Anne-Grethe Naustdal, forteller at mange har fysioterapeututdannelsen på førsteplass.

Hun peker på et begrenset tilbud nasjonalt som en del av årsaken.

- Da blir det også flere søkere til de studieplassene som er tilgjengelig.

Et yrke med mange muligheter

Naustdal tror utdannelsen appeller til flere, på tvers av kjønn og interesseområde, og viser til de mange mulighetene innenfor et yrkesliv som fysioterapeut.

- Vi ser også at samfunnsutviklingen og endringer i befolkningen gir fysioterapeuter stadig nye utfordringer og muligheter i yrkeslivet. Og for de som ønsker spesialisering har HVL også flere mastertilbud, forklarer hun.

Poenggrenser fysioterapi (2022 og 2023)

For 2022, ordinær kvote (ORD): UiT 61.4, NTNU 58, HVL 55.7 og OsloMet 55.4. For førstegangsvitnemål (ORDF): UiT 54.5, NTNU 54.3, HVL 51.9 og OsloMet 50.9.

For 2023, ordinær kvote (ORD):UiT 60.5, NTNU 58.5, HVL 55.5 og OsloMet 54.8. For førstegangsvitnemål (ORDF): UiT 54.8, NTNU 54, HVL 52.1 og OsloMet 49.6.

Kilde: Samordnaopptak.no

Får øve seg i moderne laboratorier

Naustdal forteller at det finnes et solid fysioterapifaglig miljø ved høyskolen, og at studentene vil få mulighet til å trene på praktiske ferdigheter i moderne øvingsfasiliteter.

- I de moderne laboratoriene på Campus Bergen kan studentene øve på realistiske situasjoner under rettleiing fra de fagtilsatte. I tillegg til poliklinikk, rehabilitering og benkebehandling, finnes det også en fysiologisk testlab med avansert testutstyr, som brukes både i studentoppgaver, i forskningsprosjekt og i samarbeidsprosjekt med eksterne partnere.

Tror arbeidshverdagen blir meningsfull

Maria Nygård Erstad (20) fikk i forrige uke den gledelige beskjeden om at hun var en av dem som hadde fått studieplass på fysioterapeututdannelsen ved HVL.

- Jeg visste hva snittet mitt var i fjor så ut i fra det var jeg rimelig trygg på at jeg skulle komme inn i år, forteller hun til Fysioterapeuten.

Maria Nygård Erstad ser for seg en meningsfull hverdag som fysioterapeut.

Nygård Erstad fikk øynene opp for fysioterapiyrket da hun for fem år siden røk korsbåndet, og selv gikk jevnlig til fysioterapeut under opptreningen.

Hun tror at utdannelsen fortsetter å være populær fordi mange ser for seg en meningsfull hverdag i yrket som fysioterapeut.

- Det er et yrke der man kan være til nytte for andre mennesker i alle aldre, slik at arbeidsdagen blir meningsfull. I tillegg er det et yrke som samfunnet vårt trenger, og derfor forhåpentligvis gode muligheter for å skaffe seg jobb.

Ønskes velkommen

Prorektor Naustdal ønsker de nye fysioterapistudentene ved HVL velkommen til høsten. Hun tror de har mye spennende i vente.

- Studenter som har sagt ja til en plass kommer til et miljø med mange studenter og stor aktivitet. Studentmiljøet består også av mange andre profesjonsutdanninger som de vil samarbeide tett med. Blant annet er det et spennende samarbeid med idrettsutdanningene våre i Bergen, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS