Alt tyder på at alle aktuelle kandidater ved fysioterapeututdannelsen får turnusplass i 2023. (Bilde fra NFF-turnusseminar i Bergen, Høgskulen på Vestlandet, 8. mai 2018.).

Behovet for turnusplasser dekket for 2023

Det opplyser Norsk Fysioterapeutforbund på sine hjemmesider. Fysioterapistudentene som er klare for turnus til høsten slipper dermed å bekymre seg for å bli stående uten en plass.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er svært glade for at alle som er klare for turnustjeneste, nå får tilbud om plass, sier leder i Nyutdannede fysioterapeuter i Norsk Fysioterapeutforbund (NUF), Snorre Hjartnes til Fysio.no.

Ifølge ham, er det mål at alle aktuelle kandidater får plass og kan begynne i turnus det samme året som de er ferdige på utdanningen i Norge.

Kabalen løst

I løpet av turnustjenesten skal fysioterapeuter være utplassert både i kommune- og spesialisthelsetjenenesten. Ifølge seniorrådgiver Anders Aasheim ved Statsforvalteren i Troms og Finnmark, har det tidligere år vært mangelen på plasser i spesialisthelsetjenesten som har gjort det vanskelig å sikre alle aktuelle kandidater en plass. Nå ser det ut til at det for 2023 har lykkes Statsforvalteren å løse kabalen.

Ifølge Fysio.no er det rundt 300 turnusfysioterapeuter som er klare for turnustjeneste fra 15. august i år. Meldingen om nok plasser skal også gjelde utenlandsstudenter som har fått innvilget søknad til Helsedirektoratet om å inngå i den vanlige norske turnustjenesten.

- I år ser det så langt ut til at behovet er dekket, uttaler Aasheim til Fysio.no.

Fryktet det verste

Julie Braadland er i gang med siste del av sitt turnusår og er for tiden utplassert i kommunehelsetjenesten i Bydel Frogner. Ifølge Braadland, opplevde hun og flere av medstudentene mye bekymring knyttet til tildelingen av turnusplasser.

- Det verste måtte være å ikke få en turnusplass i det hele tatt. Det skjedde faktisk med en av mine studievenninner.

Fysioterapeut i turnus Julie Braadland opplevde mye bekymring før tildeling av turnusplass. Hun er glad for at høstens kandidater slipper å bekymre seg.

Hun husker at turnusplasser tidlig ble et tema blant studentene.

- Allerede fra starten av studiet snakket vi om "turnustrekket", og om hvor tilfeldig resultatene kunne bli.

Braadland satset da internasjonalt på turn i tillegg til fysioterapistudiene, og hun fryktet at hun ble nødt til å gi avkall på drømmen om en turnkarriere - til fordel for en turnusplass.

- Når jeg fikk vite at jeg hadde fått særplass, ble jeg veldig glad. Men jeg husker at studievennene mine stresset veldig.

Braadland er glad for at studentene som skal ut i turnus til høsten ikke trenger å gå med de samme bekymringene som hun og medstudentene kjente på.

- Det at alle på neste kull nå forhåpentligvis er sikret plass, er veldig gode nyheter.

Powered by Labrador CMS