Forhandlingsleder Guro Lind i Unio stat.
Forhandlingsleder Guro Lind i Unio stat.

Løsning i statsoppgjøret

Resultatet endte noe over frontfagsrammen.

Publisert

Nesten 18 timer på overtid kom staten og hovedorganisasjonene til enighet i statsoppgjøret. Dermed er en streik avverget.

Rammen for årets lønnsoppgjør endte på 3,84 prosent, noe over frontfagsrammen på 3,7 prosent. De lavest lønte får en økning på minimum 10.000 kroner, mens de som tjener over 594.000, får et prosenttillegg på 1,7 prosent, skriver FriFagbevegelse.

– Alt i alt positivt

– Vi har jobbet hardt for å få oppgjøret i staten over frontfagsrammen og er glad for dette gjennomslaget. De statsansatte har de siste oppgjørene hatt en lønnsutvikling godt under de ansatte i privat sektor. Derfor var det avgjørende for oss å markere et brudd med denne utviklingen i år. Selv om dette oppgjøret ikke tar igjen hele lønnsgapet som har bygget seg opp, er det alt i alt et positivt resultat for ansatte i staten, sier Guro Lind, forhandlingsleder i Unio stat, i en melding på organisasjonens nettsider.

Største avtalen i staten

Unio stat har siden høsten 2021 hatt sonderinger med Akademikerne om et tariffsamarbeid i statlig sektor. Med bakgrunn i disse sonderingene gikk Unio til årets lønnsforhandlinger med mål om en ny, felles tariffavtale med Akademikerne.

Denne avtalen er nå en realitet. Unio og Akademikernes avtale blir den største avtalen i statlig sektor og vil omfatte om lag 75.000 statsansatte.

– Vi er glade for å ha landet en ny avtale. Vi har hatt et godt og konstruktivt samarbeid med Akademikerne under forhandlingene og meklingen, og vi gleder oss til å fortsette samarbeidet ute i virksomhetene, sier Guro Lind.

Endringer

Foruten den økonomiske rammen blir følgende endret i hovedtariffavtalen, ifølge Unio:

  • Lønnssystemet er modernisert, og store medlemsgrupper er sikret en automatisk lønnsutvikling i 10 eller 16 år.
  • Minstelønn for stipendiater økes med 10.000 kroner til 501.200.
  • Avtalen til Unio og Akademikerne innebærer blant annet at alle lønnstillegg skal fordeles lokalt ved den enkelte virksomhet.

Tirsdag ettermiddag ble det også enighet i kommuneoppgjøret. En storstreik i kommunene ble avverget, men samtidig kan det bli lærerstreik.

Powered by Labrador CMS