Stine Malerød og Kristin Moen Tollefsen i Norsk Fysioterapeutforbund har fulgt forhandlingene i hele natt..

NÅ: 185 fysioterapeuter tas ut i streik - veien videre ikke avklart

Det er til sammen 185 fysioterapeuter som tas ut i streik etter at Unio brøt forhandlingene med KS natt til i dag, torsdag 27. mai.

Publisert Sist oppdatert

Etter flere timer med mekling på overtid, sa Unio nei til forslaget om 2.8 prosent lønnsvekst. De krever mer, og argumenterer blant annet for at det er lavere rekruttering til blant annet lærerutdanningen enn tidligere.

Også fysioterapiutdanningene i Norge har fått færre søkere. Tall fra Samordna opptak viser at det er 652 færre søkere til fysioterapistudier i år sammenlignet med i fjor.

Det er viktig å si at vi støtter opp om kolleger som er i streik. De streiker for oss alle, sier forbundsleder Gerty Lund.

- Ingen ønsker streik. Likevel støtter jeg denne streiken fullt ut. Det er viktig å si at vi støtter opp om kolleger som er i streik. De streiker for oss alle, sier forbundsleder Gerty Lund.

Også hun er bekymret for nedgangen i antall søkere til studiene. I fjor søkte 8.061 studenter på de til sammen 362 plassene ved fysioterapiutdanningene. I år har utdanningsinstitusjonene fått 7.409 søkere. Det gir en nedgang på 8.1 prosent.

- Det er selvsagt vanskelig å si konkret hva årsaken til nedgangen er, men lav lønnsutvikling kan være en årsak, sier Lund.

De 185 fysioterapeutene som nå tas ut i streik, jobber i følgende kommuner:

Alta

Bergen

Bodø

Bærum

Haugesund

Kristiansand

Levanger

Ringsaker

Stavanger

Sunnfjord

Trondheim

Tønsberg

Ålesund

Streiken rammer alle typer fysioterapitjenester.

- Uttaket er forsvarlig og går ikke på bekostning av liv og helse, sier Stine Malerød og Kristin Moen Tollefsen.

Moen Tollefsen er rådgiver i Norsk Fysioterapeutforbund for KS-området. Malerød er assisterende forhandlingsleder i NFF.

Flere streiker

Det er ikke bare fysioterapeuter som tas ut i streik. Over 7 000 lærere, sykepleiere og andre med høyere utdanning i barnehager, skoler, helseinstitusjoner og bibliotek blir også tatt ut i streik som følge av bruddet.

– Lønnstilbudet som lå i skissen fra mekler var altfor dårlig, og avstanden mellom oss og KS var for stor. Det mangler både helsepersonell og lærere i kommunesektoren. Vi må erkjenne at KS som arbeidsgiver ikke klarer å løse dette store samfunnsproblemet, sier forhandlingsleder Steffen Handal i Unio kommune i en pressemelding.

Forhandlingsleder i KS, Tor Arne Gangsø, sier at Unios krav rett og slett ikke var mulige å innfri.

– Kommuner og fylkeskommuner har ikke mulighet til å øke lønningene langt ut over de fastsatte rammene, sier Gangsø.

Veien videre

Streiken berører i første omgang 13 kommuner og 9 fylkeskommuner. Unio opplyser at det foreløpig ikke er klart om eller når streiken trappes opp. De opplyser samtidig at det ikke er klart når partene setter seg til forhandlingsbordet igjen.

Hanndal har tidligere uttalt at KS vet hvor de finner ham, og mer enn antyder at ballen ligger hos motparten.

LO kommune, YS kommune og Akademikerne ble enige om en ramme på 2,8 prosent.

Powered by Labrador CMS