Gerty Lund mener fysioterapeuter kan bli enda bedre til å fremsnakke hverandre

Ny episode: – Bare vi fysioterapeuter kan endre det bildet folk har av fysioterapi

– Det å bevisst fortelle befolkningen hva vi fysioterapeuter holder på med, vil endre det bildet mange mennesker har av fysioterapi, sier Gerty Lund i denne episoden av podcasten «Lateralt og medialt – en podcast om fysioterapi».

Publisert

Lund viser til idrettsutøvere på TV. Utøvere som blir intervjuet av pressen mens de ligger på en benk og blir massert av – ja, nettopp: En fysioterapeut. Hva gjør egentlig dette med det bildet folk har av fysioterapi som fag?

– Det å være mer aktiv i den formidlingsrollen av hva fysioterapeuter faktisk er blir viktig for å nå ut til politikere, både sentralt og lokalt, sier hun i episoden.

Og legger til:

– Voksenopplæring av politikere er smart. Fordi lokalpolitikere ikke alltid forstår hva fysioterapeuter gjør.

En engasjert forbundsleder i studio.

Og det er noen av disse som etterhvert havner på Stortinget og i regjering.

Så hvordan løser man denne utfordringen?

Lund mener man lokalt må «krangle» seg til taletid i lokale politiske møter, og viser blant annet til den jobben regionledere og kontaktpersoner i Norsk Fysioterapeutforbund gjør. Hun bruker en sak fra Gjesdal kommune, nylig omtalt i Fysioterapeuten, som eksempel.

Hva er fysioterapi? Og hvilket ansvar har vi som fysioterapeuter?

Programvertene flytter samtalen over på image, ansvar og faglig forsvarlighet. Og debattene som går i fysioterapimiljøer. Debatter som mange hevder går over i krangling.

– Er kanskje andre helseprofesjoner bedre på image?, spør Martin Hellevik.

Og legger til:

– Klarer vi å definere hva fysioterapi er?

– Vi som fysioterapeuter er faglig svært autonome, kommer det fra forbundslederen. Og fortsetter: -Det er fort gjort at vi blir tro mot egen kunnskap og erfaring. Det er kanskje litt skummelt når andre rokker ved vår sannhet. Da kan vi fort havne i skyttergraver.

Og det gjør kanskje fysioterapeuter med jevne mellomrom?

Om fysioterapeuter er for spesialisert

– Er vi for spesialisert?, spør Hellevik videre.

– Nei, ikke hvis vi ser på spesialisthelsetjenesten. Her er fysioterapeutene veldig spesialisert i hverdagen. Samtidig må vi være klar over generalistenes rolle ute i kommunene. For de må kunne ta imot pasienter med veldig mange ulike diagnoser og plager, svarer Gerty Lund.

Vi kommer også inn på organisasjonsgrad. Organisasjonsgraden blant fysioterapeuter er nemlig lav dersom vi sammenligner fysioterapeuter med eksempelvis leger. Om lag 50% av alle fysioterapeuter er organisert i Norsk Fysioterapeutforbund. I Den norske legeforening er andelen over 90%.

Men hva er egentlig fordelene med å være organisert? Hvordan unngå en fragmentering av faget? Burde fysioterapi vært bedre analysert – sett i lys av samfunnsøkonomiske gevinster? Og hva er egentlig samfunnsøkonomiske gevinster?

Ja, hva kan samfunnet spare ved å benytte seg av fysioterapi i langt større grad?

Alt dette kan du lytte til i episode 21 av podcasten «Lateralt og medialt – en podcast om fysioterapi»!

Gjest: Gerty Lund, forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund.

Programverter: Martin Moum Hellevik og Joakim Moestue Halvorsen.

 

For ordens skyld:

Fysioterapeuten redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Utgiver: Norsk Fysioterapeutforbund.

Som forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund er Gerty Lund også styreleder i Tidsskriftet Fysioterapeuten.

Powered by Labrador CMS