
Sommerpraten: Stig Fløisand venter tålmodig på solen. I august venter Arendalsuka og ekstra landsmøte
Norsk Fysioterapeutforbunds forbundsleder ser frem til å lade batteriene etter noen hektiske måneder i NFFs sjefsstol. Etter ferien braker det løs med blant annet Arendalsuka og landsmøter.
Han ble spurt om å steppe inn som forbundsleder på NFFs mye omtalte landsmøte ifjor høst, etter flere år som regionleder for NFFs region Vest. Nå skal Stig Fløisand male hus og lese seg gjennom sommeren, etter sju hektiske måneder i forbundets sjefsstol.
En bratt læringskurve
- Kan du fortelle litt om hvordan overgangen fra regionleder til forbundsleder har vært for deg?
- Det har vært en bratt læringskurve, kommer det kontant fra Stig Fløisand.
- Som forbundsleder møter jeg sentrale politikere og beslutningstakere. De har god kunnskap om helsetjenesten generelt og om fysioterapi spesielt. Hvis vi skal bli lyttet til, kreves det at vi er godt forberedt, stiller de rette spørsmålene og kommer med forslag til gjennomførbare og bærekraftige løsninger, forteller han til Fysioterapeuten.
- Heldigvis har vi et særdeles kompetent sekretariat som hjelper meg.
- Svarer ledervervet til de forventningene du hadde? Noe du er overrasket over?
- Lederskiftet skjedde fort og jeg var ikke forberedt. Jeg hadde derfor ikke rukket å få noen forventninger til en mulig ny rolle i NFF. Tiden som regionleder og medlem av forbundsstyret hadde gitt meg litt innsikt i hva rollen innebar. Samtidig var jeg spent, sier han.
Turnustjeneste, henvisningsrett, offentlig spesialistgodkjenning. Og mye mer
- Hvilke saker vil du trekke frem som spesielt viktige den korte perioden du har vært forbundsleder? Hva har skjedd?
- NFF har trolig den viktigste stemmen i Norge innen rehabilitering og folkehelse og forebyggende helse. Dette er store områder, hvor vi jobber kontinuerlig for å bidra til løsninger som bedre situasjonen for pasientene, og styrker fysioterapi som fag og fysioterapeuter som profesjon.
Han trekker frem disse satsingsområdene:
- På den nasjonale helsepolitiske agendaen prioriteres blant annet reduksjon av sykefravær og ventetider. Ved å bruke fysioterapeuter klokere i helsetjenesten, kan sykefravær og ventetider reduseres, mener Fløisand.
- Som forbund representerer vi fysioterapeuter som jobber i Norge. Derfor har kunnskapen om hvordan det kan gjøres, vært blant det vi har snakket med forvaltningen og sentrale politikere om, fortsetter han.
Forbundslederen forteller at som et ledd i å redusere sykefravær og ventetid, har NFF blant annet foreslått henvisningsrett for fysioterapeuter, flere muligheter for oppgavedeling og offentlig spesialistgodkjenning.
- Fysioterapeuter kan bidra langt mer, hvis vi får mulighet. Vi vet at det må settes inn nye og andre tiltak enn det vi har i dag. Fysioterapeuter er klare til å påta seg oppgaver som i stort vil bidra til mindre sykefravær og kortere ventetid, sier Fløisand.
- Ikke minst det med oppgavedeling, det henger sammen alt dette. Vi fysioterapeuter har enormt mye å bidra med!
- Hva med samfunnsøkonomi? Vi får jo stadig vekk høre at fysioterapi til rett tid sparer samfunnet for enorme summer. Stemmer dette?
- Dette stemmer, det er jeg overbevist om. Vi har tall og data fra flere land som støtter opp om dette. Vi trenger derimot flere tall fra Norge, sier forbundslederen.
På timeplanen det første halve året har også turnustjenesten stått. Helsedirektoratet har nå fått i oppdrag å evaluere tjenesten.
- For å sikre pasientene best mulig fysioterapi, og sikre at fysioterapeuter er godt rustet til å starte sitt yrkesaktive liv, mener vi turnustjenesten må bevares, sier Fløisand
NFF-politikk
- I januar sa du i et intervju med Fysioterapeuten at NFF må bruke tiden godt og effektivt fremover. Og at dere ønsker å lage et politisk program, samle politikken og gjøre den tilgjengelig for alle. Hvor står dere i denne prosessen?
- Vi i arbeidsgruppen har nå avsluttet vårt arbeid. Status er at denne planen nå er ute på høring i organisasjonen. Høringsfristen er 20.august. Etter det skal vi implementere de innspillene som kommer inn i denne planen. Så er det Hovedlandsmøtet i november som til slutt skal godkjenne den politiske planen, sier han.

- Vi blir invitert inn
- Du sa også at du som forbundsleder vil nå sentrale politikere, statssekretærer og departementer. Og på den måten nå ut til de som fatter beslutninger på nasjonalt plan. Hvordan har dette vært?
- Vi opplever at både forvaltningen og politikerne lytter til budskapet vårt. Jeg opplever også at vi blir invitert inn i de foraene vi både skal og bør inviteres inn i. Dette betyr at forvaltningen hører på oss, og tar innspillene våre til etterretning, mener forbundslederen.
En reisende forbundsleder
- Du bor jo i Sandnes, mens NFFs hovedkontor er i Oslo. Hvordan er pendlertilværelsen?
- Pendlertilværelsen går fint, synes jeg. Det blir gjerne ukependling, med første fly inn mandag morgen. Så reiser jeg tilbake mot slutten av uken.
Fløisand legger til at det å sitte på en flyplass ikke er det artigste han gjør. Men at de fleste fly tross alt er i rute. Og pendlertilværelsen har blitt en rutine.
- Noe du kan tenke deg å fortsette med?
- Ja, det er det. Det er ikke så slitsomt når jeg kommer inn i rutinen. Det har blitt en vane nå.
Spent på det neste året
- Det ligger an til tre landsmøter på 10 måneder i NFF, mye på grunn av organisasjonsendringene som er foreslått. Hva er dine forventninger til det neste NFF-året?
- Jeg er veldig spent på hva organisasjonen lander på når det gjelder organisasjonsprosjektet. Det handler jo om hvordan NFF skal rigge seg for fremtiden, sier Stig Fløisand.
- Noe mer du vil trekke frem som spesielt viktig året som kommer?
- Henvisningsretten er til utredning i Helsedirektoratet. Den var nylig oppe i Helse- og omsorgskomiteen. Her skrev vi brev til alle i komiteen. De viste til brevet i sitt vedtak. Det betyr at jeg har forhåpninger både til utredningen som skal gjøres og til det endelige resultatet, sier han.
- Høsten starter vel for deg, som for mange politikere, med Arendalsuka. Hvorfor er det viktig å være til stede der?
- Der må vi være fordi vi må synes, bygge nettverk og gjøre oss tilgjengelig. Det må vi ta på alvor, sier forbundslederen.
Under Arendalsuka skal NFF og Ergoterapeutene arrangere en debatt om sykefravær.
Maleren Fløisand
- Men først er det sommerferie! Hva gjør du i ferien, Stig Fløisand?
- I sommer blir jeg å finne på Vestlandet. Nå skal jeg male, hvis været tillater det. Det ser litt dårlig ut nå, men solen titter vel frem etterhvert her også, smiler han.
- Solseng eller fjelltur?
- Kombinasjonen foretrekkes!
- Litt kjedelig svar eller?
- Ja, absolutt.
- Avis eller mobil?
- Dette blir vel også en kombinasjon, ler han.
- Aviser på nettbrett.
- Bok eller film?
- Bok. Akkurat nå leser jeg "Falsk alarm" av Bjørn Lomborg. Han er dansk forsker, jeg traff han faktisk på Arendalsuka ifjor!
- Hvor mange feriedager kan det gå før du må sjekke epost?
- Den sjekker jeg daglig.
- Hva skal til for at Stig Fløisand slapper helt av?
- Det er når jeg kikker i kalenderen min mandag morgen og ser at jeg ikke har en eneste avtale den kommende uken.
- Du må ta med at jeg ønsker alle som leser dette en riktig god sommer, avslutter NFFs forbundsleder.
Før han tar frem malerkosten. Men legger den tilbake.
Snart er det spådd bedre vær i Sandnes.
-----------
For ordens skyld: Stig Fløisand er som forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund også leder for Fysioterapeutens bladstyre. Fysioterapeuten redigeres etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk. Utgiver er Norsk Fysioterapeutforbund.