Unio streiker fra i dag.

Staten: Meklingen førte ikke frem - Unio og Akademikerne streiker

Allerede mandag er det varslet opptrapping av streiken. I Oslo kommune ble storstreik avverget nesten 12 timer på overtid.

Publisert Sist oppdatert

Meklingsfristen gikk ut ved midnatt, siden da har partene meklet på overtid.

Mens det ble enighet for både LO og YS stat på overtid fredag morgen, lyktes ikke Akademikerne eller Unio å komme til enighet med staten.

I dag tar Unio ut 21 personer i streik – fra mandag blir det trappet opp betydelig. Da vil 1594 Unio-medlemmer være ute i streik.

– Har selv valgt streik

– Denne avtalen ville gitt en dårligere løsning for Unios medlemmer enn i dag, og det var aldri aktuelt å godta statens forslag. Staten visste godt at Unio og Akademikerne aldri kunne akseptere en slik avtale. Staten og regjeringen har selv valgt streik sier forhandlingsleder i Unio Stat Guro Elisabeth Lind i en pressemelding.

– Godt økonomisk tilbud

– I en tid med prisstiging og høye renter må vi sørge for at folk får bedre råd. Derfor har vi gitt et godt økonomisk tilbud, helt i tråd med frontfaget. Dette har dessverre Akademikerne og Unio takket nei til, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) til VG.

Også fysioterapeuter

Lønnsoppgjøret i staten omfatter rundt 165.000 ansatte, blant annet fysioterapeuter ansatt ved universiteter, høyskoler og i offentlig forvaltning. Norsk Fysioterapeutforbund er en del av Unio-samarbeidet.

Oslo kommune

I Oslo kommune kom man til enighet fredag formiddag, nesten 12 timer på overtid.

– Vi har sikret økt kjøpekraft for alle våre medlemmer, noe som var hovedmålet vårt i årets lønnsoppgjør. Vi er fornøyde med at man snudd lavtlønnsprofilen som har vært de siste årene i Oslo kommune. I tillegg har vi fått gjennomslag for en betydelig bedre lønnsmessig uttelling for ubekvem arbeidstid, sier forhandlingsleder Marianne Lange Krogh i Unio Oslo kommune i en pressemelding.

– Vi er fornøyd med å ha kommet til enighet og unngått streik med de konsekvensene det ville hatt for innbyggerne i Oslo, sier Krogh.

Hun sier også at nå ser flere spor som er riktig retning, særlig for grupper i Unio som jobber helg i helsesektoren.

Alle som tjener opp til lønnstrinn 30 og inntil kr 535.000, får et tillegg på kr 20.000. De som har lønnstrinn 30 og høyere skal ha fått en lønnsøkning på 3,7 %.  I tillegg er 1,3% av potten satt av til lokale forhandlinger, ifølge Unio.

Forhandlingssammenslutningene Unio, Akademikerne og YS-K Oslo har ifølge Fagforbundet godtatt det samme resultatet. 

(Oppdatert 24.mai 2024 kl 12:58)Powered by Labrador CMS