- Vi har en viktig rolle for å fremme nye holdninger innen barne- og ungdomsidrett, men vi tar den ikke, sier fysioterapeut Svein Kristiansen.

Unge idrettsutøvere er mer utsatt for skader, viser studie

- Vi har statistikk og data, men kommer ingen vei

For få fysioterapeuter er representert der avgjørelser om hvordan barn og unges treninger og konkurranser skal gjennomføres. Det mener fysioterapeut Svein Kristiansen.

Publisert

Dette er saken

  • Studie viser at ungdom som driver idrett har økt risiko for muskel og skjelettsmerter
  • Ungdom som driver med et lavt fysisk aktivitetsnivå har større sjans for å få smerter i nakke, skulder og rygg
  • De som driver aktivitet på høyt nivå, har større sjans for å få smerter i hofter, knær og ankler
  • Forskerne anbefaler at fysioterapeuter kommer tidligere på banen og sørger for skadeforebyggende trening
  • Svein Kristiansen mener fysioterapeuter må være tilstede der avgjørelser om hvordan norsk barne- og ungdomsidrett skal drives

Han reagerer etter at Tidsskriftet Fysioterapeuten skrev om studien som viser at ungdom som driver idrett har økt sjans for å få muskel- og skjelettsmerter.

- Det er ikke noe nytt. Dette vet vi også fra tidligere. Alle er enige om at slik er det, og at det er et problem. Likevel kommer vi ingen vei. Dessverre, sier Kristiansen.

- Vi vet hva som skal til

Han mener fysioterapeuter i utgangspunktet er de beste til å vurdere hva som må gjøres, for å redusere antallet skader, samt sørge for at barn og unge blir glad i fysisk aktivitet og holder på lenge.

Kort om Svein Kristiansen

  • Fysioterapeut og spesialist i manuellterapi
  • Daglig leder ved MSK klinikken i Fredrikstad
  • Interesserer seg spesielt for idrettsmedisin for barn og unge, studentveiledning og undervisning samt kunnskapsformidlig
  • Har en deltidsstilling som Idrettsmedisinsk Ansvarlig i Olympiatoppen Østlandet
  • Er idrettsmedisinsk ansvarlig i Fredrikstad Ballklubb Elite Kvinner

- Vi vet mye om hva som skal til. Blant annet viser all erfaring og vitenskapelige data at det å trene allsidig – drive med ulike idretter - så lenge som mulig, er bra. Det er det beste alternativet for dem som til slutt blir best, men også for dem som vil ha glede av idretten over tid. I tillegg reduserer det risikoen for frafall, sier Kristiansen.

Nei til ensidig trening

Han påpeker at ensidig trening øker risikoen for skader, samt at de som kun driver med én idrett i større grad slutter. Da slutter de ofte helt med fysisk aktivitet fordi de ikke har noe å falle tilbake på.

- Likevel opplever 14-åringer motstand hvis de for eksempel velger bort ishockeytrening til fordel for friidrettstrening, eller velger å spille fotball fremfor håndball. Altfor mange barn og unge må forholde seg til strenge treningsregimer og har det like strengt som voksne toppidrettsutøvere, sier Kristiansen.

Utføres samfunnsoppdraget?

Han mener det må endring til på alle nivåer av idretten og at forbundene, kretsene og klubbene må se seg i speilet og svare på om de utfører samfunnsoppdraget til breddeidretten, nemlig at flest mulig skal holde på lengst mulig.

Kristiansen mener at mange norske trenere og lagledere bommer på samfunnsoppdraget.

- Det er ikke så viktig at ungene vinner. Jeg vet det er viktig for dem. Jeg har tre gutter selv som alle liker å vinne, men på lang sikt har det ingen betydning om du vinner som 10 eller 12-åring. Du blir ikke bedre av det, holder ikke på lenger og du blir ikke mer glad i fysisk aktivitet. Vi må finne andre måter å måle idrett på.

- Ungene slutter ikke fordi de taper. De slutter fordi det ikke er gøy lenger, ikke får være med vennene sine eller slutter fordi de har en skade eller sykdom.

Fysioterapeuter har en rolle - men tar den ikke

Kristiansen mener fysioterapeuter har en særdeles viktig rolle for å fremme nye holdninger i norsk idrett. En rolle han mener fysioterapeuter dessverre ikke tar.

- Vi er ikke representert på de arenaene hvor avgjørelsene tas. Vi har få – om noen – fysioterapeuter som sitter sentralt i Helse- og omsorgsdepartementet, i Norges Idrettsforbund, på kretsnivåene eller i klubbene. Vi har ekstremt mange dyktige fysioterapeuter som kan gjøre en formidabel god jobb disse stendene. Samtidig har jeg stor respekt for at mange velger klinisk virksomhet, sier Kristiansen.

Powered by Labrador CMS