Etter fødsel: -Mor må også ivaretas.

Vil ha kontrolltime for mor hos fysioterapeut

– Mor må også ivaretas når barnet kommer til verden. Alle nybakte mødre må få tilbud om kontrolltime hos fysioterapeut!

Publisert Sist oppdatert
Møte på Stortinget: Marian Hussein og Silje Marie Aarflot

Dette sa Silje Marie Aarflot i Norsk Fysioterapeutforbunds faggruppe for kvinnehelse da hun møtte i innspillmøte hos medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Marian Hussein (SV) torsdag 1. juni, melder fysio.no.

NOU om kvinnehelse

Hussein hadde kalt inn Norsk Fysioterapeutforbund, Den norske legeforening, Sykepleierforbundet og flere brukerorganisasjoner for å få innspill i forbindelse med NOU-en om kvinnehelse. Utredningen er nå til høring.

– Får ikke den hjelpen de trenger

– Vi mener det er viktig at nybakte mødre skal få bedre oppfølging av fysisk og psykisk helse, og komme sterke tilbake til arbeid etter fødsel. Vi mener at alle nybakte mødre skal få tilbud om en kontrolltime hos kvinnelig fysioterapeut med kompetanse på kvinnehelse, sa Aarflot i sin innledning.

– I dag opplever et stort flertall av nybakte mødre at de ikke får den hjelpen og de rådene de trenger etter fødselen. Spesielt er tilgangen på fysioterapi og fysioterapeuter mangelfull. Det åpner opp for kommersielle aktører som kan skape forvirring, frykt og store økonomiske utgifter for nybakte mødre i ei sårbar tid, fortsatte fysioterapeuten.

-Kostnadseffektivt

– Vi har god evidens for at behandling ledet av fysioterapeut hjelper mot lekkasje og underlivsprolaps. Over 70 prosent av kvinner med de plagene blir bra eller bedre med styrketrening av bekkenbunnsmusklene, sa Aarflot.

– Og flesteparten av de operasjonene som blir gjort på 1 av 10 kvinner i dag, kunne blitt unngått. Det er kostnadseffektivt!

Les mer på fysio.no.

Powered by Labrador CMS