Trening mot lumbal spinal stenose

Nye danske retningslinjer anbefaler trening mot lumbal spinal stenose, mens rutinemessig leddmobilisering frarådes.

Publisert Sist oppdatert

Veiledet trening og gjenopptrening er hva danske Sundhedsstyrelsen anbefaler ved lumbal spinal stenose, mens leddmobilisering kun skal være et alternativ ved samtidige ryggsmerter, ifølge fysio.dk.

Fraråder legemiddelbruk

I de nye retningslinjene frarådes medisinsk smertebehandling av de nevrogene smertene på grunn av usikker effekt og bivirkninger.

Bruk av legemidler kan vurderes dersom pasienten har ryggsmerter. Dersom pasienten ikke responderer på ikke-kirurgisk behandling, og han eller hun har hatt symptomer over lengre tid, skal operasjon vurderes.

Til eldre

De danske retningslinjene er utarbeidet for eldre over 65 år med et funksjonsnivå som er betydelig påvirket av symptomene.

Fysioterapeutene Simon Simonsen og Helle Algren Brøgger ble utpekt av Dansk Selskab for Fysioterapi til arbeidsgruppen som har laget anbefalingene, hvor de har arbeidet sammen med representanter fra en rekke helseprofesjoner.

Svak evidens

For hele rekken av tiltak for pasienter med lumbal spinal stenose gis det kun svake anbefalinger.

- Det er dessverre ikke mye evidens på området, og den evidens vi har funnet er av lav eller meget lav kvalitet. En av forklaringene kan være at det er vanskelig å gjennomføre RCT-studier, som sammenlikner kirurgi og trening, på denne pasientgruppen, sier fysioterapeut Helle Algren Brøgger til fysio.dk.

Les mer her.

Powered by Labrador CMS