Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Fysioterapeutens syn. Ansvarlig redaktør har ansvar for innholdet.

Redaktør John Henry Strupstad. Foto: Øystein Eian

Tidsskriftet inn i fremtiden

Du husker kanskje Fysioterapeuten fra slutten av 1980-tallet? Da vi på det meste sendte ut 21 utgaver i året? Mye har skjedd siden den gang. Mange liker utviklingen. Noen liker den ikke.

Publisert

I 2022 teller Fysioterapeuten sju papirutgivelser. Ikke så mye, tenker du kanskje. Og for å strø litt salt i såret: Sannsynligvis blir det færre neste år. Men om du tror dette er starten på slutten for NFFs eget tidsskrift, tar du heldigvis veldig feil. Vi skal satse videre. Vi satser som aldri før. På fag og journalistikk.

Vi i redaksjonen har mange hensyn vi må ta. Det viktigste hensynet er hva du som leser mener. Hva vil du ha? Hvor vil du lese oss? Vil du også lytte til oss?

Vi vet at du ønsker en aktiv nettside. Du leser oss klart mest på nett. Du liker også papir, men mindre enn før. Ja takk, begge deler. Men må du velge, er nettsiden å foretrekke. Podkasten vår opplever du som et friskt pust. Den irriterer, engasjerer og lyttes til.

Utviklingen i nyhetssamfunnet har vært enorm de siste 30 årene. Nå vet vi at nettet er den klart viktigste plattformen for journalistikk og fagstoff. De aller fleste mennesker er nå digitale. Det finnes unntak. Og unntak vil alltid finnes.

Vi i Fysioterapeuten har derfor gjort en stor jobb for å møte dette digitale behovet. Det viktigste i så måte var at vi lanserte en ny og moderne nettside i 2020, som stadig utvikles videre. Fysioterapeuten.no er åpen og gratis tilgjengelig for alle.

Enkelte av dere lurer på hvorfor stoffet ikke skal være eksklusivt for NFF-medlemmer. Det er tross alt dere som holder hjulene våre i gang. Dere investerer i oss. Sammen eier dere oss. Er det ikke da naturlig at det kun er dere som skal kunne lese oss? Jeg forstår godt hvorfor dere spør. Derfor vil jeg forsøke å forklare.

En åpen, tilgjengelig nettside er en investering som vil gi avkastning på både kort og lang sikt for faget og profesjonen fysioterapi. Deg. Meg. Alle. Et åpent digitalt tidsskrift gjør fysioterapi tilgjengelig for alle fysioterapeuter og annet helsepersonell – uansett tilhørighet. For pasienter og brukere. For politikere. Beslutningstakere. For våre kolleger i pressen.

Ved å legge innholdet i tidsskriftet bak en innloggingsløsning eller betalingsløsning vil det eneste redaktørstyrte og fagfellevurderte tidsskriftet om fysioterapi i Norge gjøres utilgjengelig for svært mange. Journalistikk og originalforskning på norsk språk om fysioterapi legges bak et hinder. Dette hinderet er ikke alle villige til å forsere. Et åpent tilgjengelig, digitalt Fysioterapeuten vil lønne seg for faget, for profesjonen og dermed for alle i NFF. Tror vi.

Jeg vil også nevne kostnader. Fordi penger kommer vi aldri utenom. Papir, trykk og distribusjon koster. I det siste har eksempelvis prisene på papir eksplodert. Det har bidratt til at vi har måttet slanke tidsskriftet på papir ut året. Samtidig skal dere være sikre på at vi satser som aldri før. Vi skal aldri gå på akkord med kvalitet. Du finner oss digitalt. Med daglige oppdateringer. Lesertallene våre er høyere enn noen gang. Journalistikk og fagstoff om fysioterapi når ut til alle kriker og kroker av Norge gjennom vår nettside.

Vi er overbevist om at fremtiden er digital. Samtidig vet vi at mange av dere fortsatt liker papir. Derfor skal du fortsatt kunne motta Fysioterapeuten i postkassen din. I alle fall en god stund til.

Powered by Labrador CMS