- Fysioterapeuter bør bidra til at terskelen for styrketrening blir lavere for eldre
Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at under halvparten av alle voksne trener styrke jevnlig. Leder i faggruppen fysioterapi for eldre, Ida Bjerke, mener terskelen for å trene styrke må bli lavere.
Denne uken setter Helsedirektoratet, Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) og en rekke andre aktører styrketrening for voksne og eldre på kartet gjennom kampanjen #hverdagssterk.
- Det er mange gode grunner til at eldre bør trene styrke, og veldig få grunner til at de eventuelt ikke skal gjøre det. Dessverre er det ikke godt nok kjent at også voksne og eldre bør trene styrke, og ikke bare være fysisk aktive. Ofte underdoserer vi nok også styrketrening til eldre, sier Bjerke.
Hun oppfordrer fysioterapeuter generelt – og spesielt alle dem som jobber i kommunehelsetjenesten – til å motivere eldre hjemmeboende til egeninnsats.
Bjerke mener det vil bidra til at eldre opprettholder viktige funksjoner og evne til å utføre aktiviteter. Hun presiserer at gevinsten er spesielt stor hos de som ikke trener i det hele tatt.
- Det er flere gode øvelser de eldre kan gjøre hjemme. Vår oppgave som fysioterapeuter blir å finne øvelser tilpasset utgangspunktet til hver enkelt, og gjøre de så funksjonelle som mulig. I tillegg bør vi veilede dem, slik at de blir trygge på å gjennomføre øvelsene, samt finne motstanden de bør trene med. De kan for eksempel trene med egen kroppsvekt som motstand, eventuelt med vektvester eller vektmansjetter. Vi kan gjøre dem trygge og legge til rette slik at de kan gjennomføre styrketrening selv om de har smerter elle andre fysiske utfordringer, sier Bjerke.
Fysioterapeuter har kunnskapen eldre trenger
Leder Kenneth Martinsen i faggruppen for idrettsfysioterapi og aktivitetsmedisin mener også fysioterapeuter sitter med kunnskapen som trengs for å få voksne og eldre til å trene styrke.
- Det viktigste vi kan gjøre er å sørge for at de voksne og eldre lærer å trene styrke, slik at terskelen for å gjøre det blir lavere. I dag er det trolig mange som unnlater å trene styrke, fordi de aldri har gjort det tidligere og fordi de er redde for å gjøre feil, sier Martinsen.
Han anbefaler at fysioterapeutene starter med en kartlegging av pasienten, slik at du vet utgangspunktet til den enkelte.
Deretter gjelder det å legge opp øvelser tilpasset den enkeltes utgangspunkt samt ta hensyn til eventuelle skader, vondter og plager.
- Start med øvelser som er enkle å gjennomføre. Forklar samtidig at det ikke er farlig selv om det gjør litt vondt. Det skal svært mye til for å bli skadet av styrketrening, sier Martinsen.
Related articles
-
Kutt tynger universiteter og høgskoler: - Tilbake til normalen, ifølge forsknings- og høyere utdanningsministeren
Etter mandagens fremlegging av regjeringens forslag til statsbudsjett, har flere fra universitets- og høgskolesektoren uttrykt skuffelse, blant annet rektor ved NTNU, Tor Grande. Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel sier til Universitetsavisa at man nå skal tilbake til et normalnivå.
-
Motorisk læring etter hjerneslag: Hva er en god (nok) funksjon?
Hvordan få en størst mulig påvirkning av en pasients måloppnåelse i løpet av en tilmålt behandlingstime? Hvordan er egentlig overførbarheten fra en funksjon til en annen etter et hjerneslag? Spørsmålene er flere og store i denne episoden av Lateralt og medialt – en podcast om fysioterapi. Hva så med svarene? Gjestene denne gangen er Andreas Dybesland Rosenberger og Helge Hæstad!
-
Episode 24 - Nevrologisk fysioterapi: – Vi vil jo alle pasientens beste!
Samtalen om nevrologisk fysioterapi fortsetter! Martin og Joakim har nok en gang invitert fysioterapeutene Helge Hæstad og Andreas Dybesland Rosenberger til studio.
-
Styrer Viking-skuta beint i havn
STAVANGER: Jobben til fysioterapeut Halvard Grova i Viking Fotballklubb kan oppsummeres slik: Som fysisk trener og leder for det medisinske teamet skal han sørge for at spillerne er best mulig rustet for røffe taklinger og storm i kastene ute på gressmatta.
-
Statsbudsjettet: 5,5 milliarder til sykehusene
Helseteknologi, kvinnehelse og psykisk helse er andre satsingsområder i regjeringens forslag til neste års statsbudsjett, som ble lagt frem mandag. Norsk Fysioterapeutforbund etterlyser blant annet konkrete tiltak for å bedre rehabiliteringstilbudene.
-
Velferdsstaten: Grunnmuren slår sprekker
Kommuneøkonomien står i knestående. Samtidig kuttes det i helseforetakene og i universitets- og høgskolesektoren. Ser vi starten på slutten for velferdsstaten, slik vi kjenner den?