Leder. Lederen representerer Fysioterapeutens syn. 

Parker er det mange av, og park og kultur går hånd i hånd i Tokyo, som denne: Hibiya Park.

Verdenskongressen i Tokyo: Landet der de eldste blir eldst

World Physiotherapy har lagt verdenskongressen sin til metropolen Tokyo. Til Japan, ett av landene der man lever lengst.   

Tokyo skulle ha avholdt kongressen allerede i 2023. Covid-19 satte en stopper for det, men nå er man klare for faglig fysioterapisamling i verdensmetropolen. 

Som tilreisende fra Norden, er ikke Japan det landet man kanskje besøker oftest. Spørsmålene er derfor mange: Hvorfor beveger mang en fysioterapeut seg de 15-18 timene med fly sør-østover over kloden. 

Hvem er Japan? Hva er Japan?

Japan er ett av verdens mest folkerike land. Omtrent som Norge i areal, men  trumfer Norge med bravur i befolkningstall: 126 millioner, mot 5,6 millioner (i Norge). Det samme gjelder det japanske fysioterapeutforbundet, med godt over 100.000 medlemmer. Det største medlemmet av World Physiotherapy.

Skulle bare mangle om de ikke fikk verdenskongressen?

Eldrebølgen - også i Japan

Hva med dem som bor i landet?

Mange eldre. Som i Norge. Japanere blir eldst i verden, og spesielt kvinnene lever lenge.

På den japanske øygruppen Okinawa er finnes det over fem ganger så mange innbyggere over 100 år som i resten av Japan, skal vi tro forskning.no. Dette er samtidig ett av verdens såkalte blå soner. Teorien er at folk her blir så gamle fordi de lever sunne liv. 

Fisk, grønnsaker og fysisk aktivitet

Men hva er egentlig et sunt liv?

Fisk og salat. Sashimi. Et velkjent syn på japanske restauranter.

Kanskje fordi Japansk kosthold består av svært mye fisk, grønnskaper, soya og annen sjømat, lite kalorier og mettet fett. De er kjent for å ha et effektivt helsevesen, med mange kontroller, spesielt for den eldre garde. 

Det skal være kultur blant eldre i Japan å holde seg i aktivitet, som hagearbeid, turgåing og annen daglig fysisk aktivitet. 

Sterke familiebånd skal også være en viktig faktor for trygghet blant de eldre. 

Alt dette er kanskje ikke så ulikt det vi ser i Norge (og Norden), men statistikken lyver ikke: Japanere lever lengre. 

Mørketall når det gjelder selvmord

Japanske kvinner lever lenge, sier statistikken. Det statistikken også sier, er at japanske menn har ett av de største antallene med selvmord i verden. 71 prosent av selvmordene i Japan er av menn. Hele 65 prosent av tilfellene blir forklart med tap av jobb. Sosial status i samfunnet kan være stikkord. Psykisk helse er paraplyen.

Tre dager med kunnskap - og noen svar? 

På verdenskongressen, som går av stabelen denne uken, blir naturlig nok eldrehelse et tema. Her skal vi få kunnskap om fallforebygging, psykisk helse blant eldre, fysisk aktivitet og -funksjon blant eldre - for å nevne noe. 

Naturlig nok, da verdens befolkning eldes relativt raskt. De eldre blir eldre, mens fødselstallene stuper. I alle fall i den vestlige delen av verden. 

Er det i det hele tatt mulig å løse denne aldersfloken, som vil bli tydeligere og tydeligere i årene som kommer?

Vi venter spent på noen gode svar her i Tokyo. Fysioterapeuten er nemlig på plass, og skal følge kongressen. 

Powered by Labrador CMS