Nordmenn er blitt mer fysisk aktive

Voksne i Norge har blitt mer aktive på fritida i perioden 1985-2015. Det viser rapporten «Fysisk aktivitet, omfang, tilrettelegging og sosial ulikhet» fra Helsedirektoratet.

Publisert

Ifølge rapporten har andelen av befolkningen som oppgir at de er lite aktive sunket, mens andelen aktive har økt. Den delen av befolkningen som sier at de er svært fysisk aktive har imidlertid vært ganske stabil. Men også i denne gruppen ligger aktivitetsnivået litt høyere i dag enn på 1980- og 90-tallet.

Rapporten er utarbeidet av Gunnar Breivik fra Norges idrettshøgskole og Kolbjørn Rafoss fra Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet. Resultatene er også omtalt i en lengre artikkel på forskning.no.

Andre aktiviteter enn før

En annen tendens er at folk trener og mosjonerer på andre måter enn før. Oppslutningen om den organiserte idretten og de tradisjonelle konkurranseidrettene går tilbake, ifølge Breivik og Rafoss.

I stedet øker andelen som går fotturer og skiturer, som driver med styrketrening og jogging, sykler til jobb eller går tur som trening.

Fanger ikke opp bredden

Endringen i aktivitetsvaner innebærer også at en mindre del av befolkningen bruker tradisjonelle idrettsanlegg, som fotballbaner og haller. Samtidig øker etterspørselen etter turstier, private treningssentre, lysløyper og vekt- og styrkerom, ifølge rapporten.

Forskerne påpeker at dagens spillemiddelordning i liten grad fanger opp bredden i den voksne befolkningen, og at en fortsatt prioritering av fotballanlegg og idrettshaller neppe føre til flere aktive eller økt fysisk aktivitet i befolkningen.

Powered by Labrador CMS