Råd kan gjøre ryggsmertepasienter redde

Fysioterapeuter som gir råd til pasienter med ryggsmerter om hva de bør gjøre og ikke gjøre, kan gjøre pasientene redde for å bevege seg, mener en fysioterapeut og ryggforsker.

Publisert Sist oppdatert

Smerter i korsryggen har ofte både medisinske og psykososiale faktorer. Mange pasienter kan bli deprimerte, bli redde for å bevege seg, slite med å sove og får utfordringer med å være sosiale. Forskere har snakket mye om å begrense bruken av MR, og at man bør behandle pasienter uten legemidler, gjennom rådgivning, mestring og trening. Likevel skorter det ofte på å implementere dette i praksis, mener fysioterapeut og ryggforsker Kieran O’Sullivan. Han ble intervjuet under WCPTs verdenskongress i fysioterapi nylig, skriver danske fysio.dk.

Tror ryggen ikke tåler belastning

-Alt for mange pasienter med ukompliserte ryggproblemer er redde for at ryggsmertene ikke går over av seg selv. Hvis fysioterapeuter overdramatiserer ryggproblemet og setter opp regler for hva pasienten kan og ikke kan gjøre, får de feilaktig inntrykk av de må passe på ryggen, og at den ikke tåler belastning, mener O’Sullivan.

Han mener pasientene kan bli enda mer redde for å bruke ryggen av å bli henvist til MR, om det ikke er noen røde flagg.

- Alle får vondt i ryggen, det er en helt naturlig del av et vanlig liv at det kan være perioder med smerter eller andre symptomer. Med mindre det er røde flagg som man må ta hensyn til, går smertene over igjen. Om de ikke forsvinner, kan fysioterapeuter hjelpe pasientene med å takle dem. Stort sett ingen kommer gjennom livet uten å ha opplevd ryggsmerter, sier forskeren.

Bør avdramatisere

Han oppfordrer fysioterapeuter til å i høyere grad avdramatisere ryggsmerter.

- Vi bør se på ukompliserte ryggsmerter som en sykepleier ser på en forkjølelse. Det er ubehagelig, men går over igjen av seg selv, sier O’Sullivan.

Det er ikke alle pasienter som bare kan få råd om å vente og se, og sørge for å være fysisk aktiv. Påvirker smertene pasientens funksjonsevne og livskvalitet, skal det mer til, sier han. Da må fysioterapeuten se på livsstilsendringer og vurdere flere verktøy, som manuell behandling. Men manuell behandling bør ikke være primærbehandling eller gis som enkelttiltak, understreker han.

Powered by Labrador CMS