-Beboere på sykehjem skal få trene

– Beboere med store pleiebehov får det bedre med intensiv trening, sier den svenske professoren Erik Rosendahl. 

Publisert Sist oppdatert

En internasjonal gruppe av forskere presenterer konkrete og evidensbaserte råd for hvordan pasienter på sykehjem kan få dekt sine behov for fysisk aktivitet.

Studien er publisert i Journal of American Medical Directors Association, med førsteforfatter Philipe de Souto Barreto.

Passiviserende

Erik Rosendahl, professor i fysioterapi ved Umeå universitet og medforfatter av artikkelen, sier eldresenter altfor ofte er et passiviserende miljø.

– Dessverre er personer på sykehjem en gruppe som ofte glemmes, spesielt når det gjelder dem som på grunn av en funksjonsnedsettelse trenger hjelp og støtte for å kunne trene, sier han til universitetets hjemmeside.

Tilrettelegging

Anbefalingene gir enkle strategier, som å oppmuntre de eldre som har mulighet til det, å gå til matsalen istedenfor å kjøre i rullestol, utrede behovet for legemidler som gjør at personer kjenner seg trøtte, tilrettelegge for hyggelige gruppeaktiviteter som motiverer til fysisk aktivitet og bruke innovative løsninger som for eksempel ny teknologi for å stimulere til fysisk aktivitet.

Personlig treningsprogram

Alle personer som trenger hjelp med hverdagslige aktiviteter skal ha et personlig utformet treningsprogram, som de får hjelp til å utføre. Alle skal ha fysisk trening i minst 35-40 minutter minst to ganger i uken, helst mer.

Styrketrening og utholdenhetstrening skal alltid inngå.

– Forskning viser at trening og fysisk aktivitet for eldre personer med pleiebehov ikke bare kan gi store helsegevinster for individet, men også samfunnsøkonomiske gevinster, sier Rosendahl.

Kilde: Dagens Medisin

Powered by Labrador CMS