-Må få ned antall kamper for å redusere korsbåndskader

– Vi vet ut fra forskning at korsbåndskader oppstår 30 ganger oftere i kamp enn på trening. Risikoen øker dermed med å spille mange kamper, sier fysioterapiforsker om de mange håndballskadene i år.

Publisert

Fire landslagsaktuelle spillere i håndball har røket korsbåndet de siste ni månedene. Håndballjentene har aldri opplevd så mange korsbåndskader samtidig, ifølge VG

– Kampantallet må ned for de aller beste. Det er all grunn til å tro at det er for høyt. Spillerne trenger mer tid til både trening og restitusjon. Av og til trenger de hvile i stedet for mer håndball, sier Grete Myklebust til VG. Hun er fysioterapeut og professor ved Senter for Idrettsskadeforskning ved Norges Idrettshøgskole.

Toppspillere skades oftere

Myklebust sier at Norges Håndballforbund er opptatt av dette, men at det må skje ting internasjonalt også om antallet kamper skal ned.

Håndballspiller Nora Mørk fikk nylig sin tredje korsbåndskade på bare 18 måneder. Heidi Løke forteller at de en periode på laget Györ hadde fem spillere som var ute med denne skaden samtidig.

– Jeg tror ikke det er flere korsbåndskader generelt i i håndball, men det kan se ut som om skadene nå oppstår oftere hos spillere på absolutt toppnivå. Dette er spillere som har trent mye skadeforebyggende. Likevel skjer det. Vi tror totalbelastningen blir for stor, sier Myklebust.

Skjerme de unge

Også mange unge talenter spiller et høyt antall kamper. Fysioterapeuten er opptatt av at disse må skjermes.

– Unge spillere kan ikke bestemme selv. Jeg kan ikke annet enn å oppfordre klubber, trenere og også foreldre til å hjelpe spillerne med å si nei.

Powered by Labrador CMS