Langt færre dør av hjerneslag og hjerteinfarkt

Fra 2012 til 2016 er dødelighet som følge av akutt hjerneslag redusert med 25 prosent og av akutt hjerteinfarkt med 30 prosent. Det viser en ny rapport fra Hjerte- og karregisteret i Folkehelseinstituttet (FHI).

Publisert Sist oppdatert

Tallene publiseres i "Hjerte- og karregisteret: Rapport for 2012–2016", som sist uke ble lagt fram på Helse- og kvalitetsregisterkonferansen i Tromsø. Hele 2.102 færre personer døde av hjerte- og karsykdommer i 2016 enn i 2012, da om lag 13 000 døde av hjerte- og karsykdommer. I 2016 var antallet redusert til knapt 11 000 dødsfall, ifølge fhi.no.

Riskofaktorer

- Den positive utviklingen for både forekomst og dødelighet av hjerte- og karsykdommer i Norge er svært gledelig. Vi antar at gunstige endringer i risikofaktorer som blodtrykk, kolesterol, kosthold og røyking har hatt stor betydning for nedgangen, sier overlege Rune Kvåle ved Hjerte- og karregisteret.

Kvåle setter også den reduserte dødeligheten i sammenheng med endringer i behandlingen av hjerte- og karsykdommer de siste tiårene.
– For å kunne evaluere effekten av de nye behandlingsmetodene på befolkningsnivå, er man avhengig av detaljerte data fra kvalitetsregistrene. Da er det viktig at de aktuelle kvalitetsregistrene er mest mulig komplette, sier Kvåle.

Dekningsgrad

Dekningsgradsanalyser som er utført av Folkehelseinstituttet i samarbeid med kvalitetsregistrene, viser følgende:

  • Norsk hjerneslagregister: dekningsgraden har økt fra 63 prosent i oppstartsåret 2012 til 84 prosent i 2016
  • Norsk hjerteinfarktregister: dekningsgraden har økt fra 80 prosent i 2013 til 89 prosent i 2016.
  • Norsk hjertekirurgiregister og Norsk register for invasiv kardiologi: dekningsgraden er på godt over 90 prosent.
Powered by Labrador CMS