Én av to gamle med infarkt er i live tre år etter

Drøyt halvparten av de på 80 år som får hjerteinfarkt lever fortsatt tre år senere. UiO-professor mener overlevelsen er ganske god for de eldste pasientene.

Publisert Sist oppdatert

Det viser en prospektiv kohortstudie med data fra Oslo universitetssykehus (OUS) Ullevål. Studien inkluderer 4525 infarktpasienter, og 600 av dem var eldre enn 80 år. Dette skriver Dagens Medisin på sine nettsider.

I denne aldersgruppen var treårs-overlevelsen etter akutt hjerteinfarkt 52 prosent, og 17 prosent døde på sykehuset.
Etter å ha justert for flere faktorer, hadde den eldste gruppen 2,6 ganger høyere risiko for å dø på sykehuset og 4,1 ganger større risiko for å dø i løpet av tre år, sammenlignet med infarktpasienter yngre enn 80 år.

Litt lavere enn normalbefolkningen

Førsteforfatter av studien, Kristin Marie Kvakkestad, forteller at det er få utenlandske studier å sammenligne med, siden de fleste bare har fulgt infarktpasientene i opptil ett år etterpå.

– Hadde dere forventet bedre overlevelse?

– Vi har diskutert dette mye. Vi sammenligner pasienter over 80 år med de under 80 år, derfor blir forskjellen stor. Det hadde jo vært mer interessant å vite overlevelsen i forhold til generell befolkning, og dødeligheten ser ut til å være noe høyere hos dem som får hjerteinfarkt enn i den jevngamle normalbefolkningen, uten at vi har gjort en direkte sammenlikning, sier Kristin Marie Kvakkestad til Dagens Medisin.

Les mer på dagensmedisin.no.

Powered by Labrador CMS