Høyintensiv trening bra for hjertepasienter

Etter en hjertestans, flere dager i koma og fire uker på sykehus, kom Harald Thue (49) seg på bena ved hjelp av knallharde treningsøkter.

Publisert Sist oppdatert

Thue falt om etter en joggetur. Heldigvis var han ikke alene og fikk hjelp i tide, men etter sykehusoppholdet var formen på bånn.

- Jeg ble sliten bare av å gå en tur, sier Thue til Stavanger Aftenblad.

Så da overlegene Kjetil Isaksen og Peter Scott Munk ved Stavanger Universitetssjukehus (SUS) spurte om han ville være med på et forskningsprosjekt som innebar ren intervalltrening, svarte han ja.

Høyintensiv trening
En gruppe forskere ved SUS har latt grundig utredede pasienter prøve ut harde økter på 4 x 4 minutters trening i trygge omgivelser. Målet med prosjektet er å finne ut hvordan høyintensiv trening virker på pasienter som har operert inn hjertestarter, og som har sykdom i hjertets kransårer.

Det viste seg at når pasienten hadde fått åpnet blodårene, var riktig medisinert, og treningen skjedde under trygge forhold, så hadde intervalltrening en gunstig virkning både på oksygenopptaket, hjertesykdommen i seg selv og livskvaliteten.

- Mange som har fått operert inn hjertestarter tør ikke trene så hardt, men i de fleste tilfeller har de ingen grunn til å være redde for det, sier Isaksen.

Under tre ukentlige, intensive treningsøkter ble Harald Thue veiledet av fysioterapeut Anne Haugland fra Forskningsstiftelsen Hjertelaget. Nå er han tilbake i full jobb og trener selv tre-fire ganger i uken, men løper vanligvis ikke alene. Han tror trening gjennom hele livet gjør at han i dag fungerer så godt som han gjør.

- Jeg er i god form og tenker ikke på at jeg har en hjertesykdom, sier han.

Gradvis tilnærming
De som ikke er aktive fra før, vil få den aller største helseeffekten av trening. Trener du dessuten opptil 85-95 prosent av makspuls, får du sannsynligvis størst stigning i oksygenopptaket.

Professor i hjertemedisin ved SUS, Alf Inge Larsen, vil likevel ikke foreskrive intervalltrening som et universalmiddel.

- En gradvis tilnærming er viktig. Det viktigste for helsen er at du kommer deg opp av sofaen og for eksempel går en rask tur med hunden, sier han.

Fysioterapeut Anne Haugland påpeker at jogging ikke er den eneste måten og få opp kondisen på.

- Hvis man ønsker en intervallpreget trening, kan du legge gåturen til en bakke i stedet for flatmark og gå slik at du blir andpusten. Det aller verste du gjør er å bli sittende. Det betyr langsiktig avvikling, sier hun.

Powered by Labrador CMS