Mange har smerter ett år etter intensivbehandling

Et stort antall pasienter som har vært innlagt på intensivavdeling har smerter ett år senere. Det mest vanlige var smerter i skuldrene, ifølge en ny studie.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Dagens Medisin har 38 prosent av pasienter som har vært innlagt på intensivavdeling smerter ett år etter.

Forsker Anne Kathrine Langerud sier til avisen at det i dag ikke er noen systematisk oppfølging av disse pasientene. Hun har sett på hvilke symptomer pasienter som har vært innlagt på intensivavdeling har tre måneder og ett år etter. Studien er publisert i Nursing in critical care.

Smerte og søvnproblemer

– Smerte og søvnproblemer var de mest vanlige symptomene ett år etter, sier Langerud.
46,5 prosent av pasientene hadde søvnproblemer etter ett år, og 38,2 prosent hadde smerter. Dette var bare en liten bedring sammenlignet med andelen som hadde disse symptomene tre måneder etter innleggelsen.

Skuldrene

Men det mest vanlige blant deltakerne i denne studien var smerter i skuldrene.

– Også en studie fra England har gjort dette funnet, og der mener man at det kan ha sammenheng med at mye invasivt utstyr benyttes i hals- og nakkeregionen. Vi vet jo også at disse pasientene har ligget i sengen i en periode, og kanskje har hatt lavt aktivitetsnivå både under intensivoppholdet og etter sykehusoppholdet, sier Langerud til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS