Snur etter kritikk mot prioriteringsutvalg

Rett før påske ble det nedsatt et nytt prioriteringsutvalg – denne gang for kommunene. Men ingen av de oppnevnte medlemmene hadde kontakt med pasienter. Fysioterapeutene er ikke representert.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Dagens Medisin skal det nye utvalget ta for seg hvordan kommunene skal prioritere i primærhelsetjenesten. Blant medlemmene var det to leger, men ingen av dem praktiserer yrket, skriver avisen. Dette fikk både Legeforeningen og Norsk fysioterapiforbund til å reagere.

Nå har Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) snudd, og har invitert en lege i praksis med i utvalget.

Eldre og rehabilitering

NFF-leder Fred Hatlebrekke mener imidlertid det er kritikkverdig at fysioterapeuter ikke er representert, all den tid regjeringen legger opp til at stadig mer rehabilitering skal skje i kommunene.
– Samtidig skal kommunen ha mer fokus på forebygging og aktivisering av den aldrende befolkning, sier Hatlebrekke til Dagens Medisin. Forbundslederen hadde også et innlegg om saken på avisens nettsider.

Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin, uttalte til avisen at «dette er nesten komisk».
– Det er de tradisjonelle «gamle vennene» av departementet som er utnevnt. Det virker som man har vært veldig nøye på å holde seg unna folk som møter pasienter, sa Brelin, som selv er fastlege.

Aud Blankholm leder

Etter disse uttalelsene ble han invitert inn som medlem av utvalget, der sykepleier Aud Blankholm er leder. Hun har bakgrunn fra flere lederstillinger i helsetjenesten og i organisasjonslivet, blant annet som administrerende direktør ved Aker sykehus og generalsekretær i Norsk Sykepleierforbund. I dag er hun pensjonist, men engasjert i styrearbeid, blant annet som leder av hovedstyret i stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg.

De andre medlemmene:
Lege Endre Sandvik, Oslo
Leder Benedicte Løseth, Bergen
Professor Jon Magnussen, Trondheim
Professor Alice Kjellevold, Stavanger
Lege Petter Schou, Spydeberg
Sykepleier Ingunn Lie Mosti, Bodø
Sykepleier Unni Hembre, Oslo
Leder Aida Kreso, Oslo
Leder Wenche F. Sellæg, Namdalen
Sykepleier Vigdis Galaaen, Hamar
Tannlege Helene Haver, Rogaland
Brukerrepresentant John Berg-Jensen, Troms
Brukerrepresentant Kristian Kise Haugland, Oslo
Leder Yngvar Åsholt, Asker

Powered by Labrador CMS