– Pasientene tror MR-funnene er fasiten

Nesten halvparten av pasientene ville latt seg operere kun basert på MR-funn, selv om de hadde få eller ingen symptomer.

Publisert Sist oppdatert

Det viser en nylig publisert studie i Acta Neurochirurgica. Den har sett på hva pasienter synes om viktigheten av MR-funn når det gjelder nakkekirurgi.

210 pasienter, fra München og fra Stavanger, med degenerative forandringer i nakken, deltok i studien.

Stor tillit til MR-bildene
47 prosent ville la seg operere kun på bakgrunn av at MR-undersøkelsen viste unormale funn, selv om de hadde få eller ingen symptomer.

– Vi synes det er litt skremmende at pasienten er villig til å la seg operere for noe som ofte ikke trenger en operasjon, med tanke på risiko og mulige komplikasjoner, sier førsteforfatter Clemens Weber, nevrokirurg ved Stavanger Universitetssykehus til Dagens Medisin.

Mange slike degenerative tilstander responderer vanligvis godt på fysioterapi og trening, ifølge Weber.

Et hjelpemiddel
Hele pasientgruppen hadde slitasjeforandringer i nakken, som var påvist på MR. Derfor ble de henvist til nevrokirurgisk vurdering med spørsmål om operativ behandling.

Weber påpeker at MR skal brukes for å bekrefte en forandring, for eksempel nakkeprolaps, som i utgangspunktet baseres på en klinisk tilstand.

– Men mange pasienter har for stor tro på MR-funnene. MR er ikke fasiten, det er et hjelpemiddel for å bekrefte diagnosen, sier han.

Weber mener pasientenes sterke tro på MR-funnene kan føre til forventninger om operasjon.

– Det kan også påvirke behandlingsresultatet, og pasientens innstilling til for eksempel fysioterapi.

Les mer i Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS