Røykeslutt mot muskel- og skjelettplager

Muskel- og skjelettplager er utbredt i befolkningen, og mange har langvarige plager. Det er behov for å kartlegge hvilke risikofaktorer som bidrar til muskel- og skjelettplager, ifølge en ny doktorgradsavhandling.

Publisert Sist oppdatert

I avhandlingen «Potential risk factors for chronic musculoskeletal complaints. The HUNT-study” har Synnøve Kvalheim sett på noen mulige risikofaktorer for langvarige muskel- og skjelettplager i en vanlig befolkning. Studien er basert på helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag (HUNT) som er Norges største samling av helseopplysninger om en befolkning. Røyking ga en 20% økt risiko for å få langvarige muskel- og skjelettplager hos de under 50 år. De som røykte mest, hadde høyest risiko. Dette skriver Universitetet i Oslo i en pressemelding.

Menstruasjonsstart og p-pillebruk

Videre ble det i studien funnet en økt forekomst av langvarige muskel- og skjelettplager hos kvinner som hadde første menstruasjon 12 år eller yngre, og likeledes en økt forekomst hos kvinner som tidligere har brukt p-piller.

Resultatet gir grunnlag for å anbefale at røykeslutt inkluderes i forebyggende arbeid av muskel- og skjelettplager. Det trengs ifølge Kvalheim flere studier for å kunne si om langvarige muskel- og skjelettplager hos kvinner er forårsaket av hormonelle innvirkninger ved for eksempel tidlig menstruasjonsstart og p-pillebruk.

Synnøve Kvalheim ved Institutt for klinisk medisin (UiO) vil forsvare sin avhandling for graden philosophiae doctor (Ph.D.) den 30. september ved Oslo Universitetssykehus, Ullevål.

Powered by Labrador CMS