Studie: Antibiotika hjelper ikke mot ryggplager

Antibiotika har ikke effekt på kroniske ryggsmerter ved modic-forandringer, ifølge en ny, norsk studie.

Publisert Sist oppdatert

Norske forskere har gjort en dobbelblindet og randomisert studie på bruk av antibiotikaen amoxicillin for å behandle kroniske plager hos 180 pasienter med modic-forandringer i nedre del av ryggen. Studien har navnet Antibiotics In Modic changes (AIM), og ble nylig publisert i British Medical Journal, skriver Dagens Medisin.

Ingen effekt

– Vi fant ingen klinisk effekt av å bruke antibiotika for å behandle kroniske ryggplager sammenlignet med dem som fikk placebo, sier førsteforfatter og doktorgradsstipendiat Lars Christian Haugli Bråten ved Forsknings- og formidlingsenheten for muskel og skjeletthelse ved Oslo universitetssykehus (OUS).

– Heller ikke for en undergruppe av pasienter med en type modic-forandringer det var knyttet spesielt håp til – type 1 modic-forandringer – fant vi noen effekt.

Ifølge artikkelen i BMJ er det en tidligere dansk studie fra 2013 som har vist effekt av antibiotika for å behandle pasienter med langvarige ryggsmerter og synlige forandringer i ryggvirvlene på MR, modic-forandringer type 1.

Dansk forsker er kritisk

De norske forskerne ønsket å reprodusere disse dataene for å undersøkelse om det stemte, men kom ikke til samme konklusjon. Den danske forskeren bak den første studien, dr. Hanne Albert, kritiserer den norske studien for at de har inkludert både type 1 og type 2 modic-forandringer, ikke har brukt samme dose antibiotika og at grenseverdiene for hva som er klinisk signifikant, er satt for høyt.

Bråten sier at der de sammenlignet med Alberts studie, brukte de resultatene bare fra type 1-pasientene.

Den norske forskeren mener at det generelt bør tilstrebes å dokumentere at det foreligger en infeksjon før man starter slike langvarige antibiotikakurer. Han frykter blant annet utvikling av resistens og mulige endringer i tarmfloraen.

Studien kan leses her: 

Efficacy of antibiotic treatment in patients with chronic low back pain and Modic changes (the AIM study): double blind, randomised, placebo controlled, multicentre trial

Powered by Labrador CMS