Styrketrening ga slakteriarbeidere mindre smerter

Ti minutters spesifikk styrketrening tre ganger i uka kan bidra til å redusere kroniske smerter hos slakteriarbeidere. Stryketreningen kan være et supplement til ergonomiske tiltak, mener danske forskere.

Publisert Sist oppdatert

 Det visert en ny studie fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Slakteriarbeidere sliter ofte med kroniske smerter i skuldrene, armene og hendene. Dette var bakgrunnen for studien som NFA gjennomførte.

I alt 66 slakteriarbeidere med kroniske smerter ble inkludert i studien og inndelt i to grupper. En gruppe trente styrke spesifikt for muskler i arm, skulder og hånd i ti minutter tre ganger hver uke.

Den andre gruppen fikk tradisjonelle ergonomiske tiltak og veiledning. Disse tiltakene var basert på en analyse av hver medarbeiders jobbfunksjon, og besto av ergonomisk veiledning i arbeidsstillinger og riktig bruk av arbeidsredskaper. Denne gruppen inngikk i studien som en aktiv kontrollgruppe.

Resultatene viste at de kroniske smertene i skulder, arm og hånd gikk betydelig ned hos arbeiderne i styrketreningsgruppen sammenlignet med kontrollgruppen. Dessuten ble problemene med å utføre arbeidsoppgavene redusert og muskelstyrken forbedret.

Ifølge forskerne kan det være en bra supplerende strategi å øke den enkelte medarbeiders fysiske kapasitet ved også å utføre fysisk trening på arbeidsplassen.

Powered by Labrador CMS