
Bekymringssak mot omstridt fagmiljø
I Stavanger ønsker fylkesmannen å se nærmere på virksomheten til tre terapeuter som behandler holdningsasymmetri hos barn.
I januar i år sendte seks ansatte ved Stavanger Universitetssjukehus en bekymringsmelding til fylkeslegen i Rogaland.
I brevet, undertegnet av to spesialister i barne- og ungdomsfysioterapi og fire barneleger, anklages tre utøvere innen henholdsvis manuellterapi, kiropraktikk og fysioterapi for å utvise «mangelfulle vurdering av differensialdiagnoser, overbehandling, mangelfull kommunikasjon og samarbeid med spesialisthelsetjenesten, samt en økende tendens til det disse fagmiljøene kaller forebyggende behandling av spedbarn».
Behandler KISS med Vojta
De skriver at de over en lengre periode har registrert flere spedbarn med behov for vurdering og eventuell oppfølging i spesialisthelsetjenesten, og at det er en tydelig tendens til at de tre nevnte fagmiljøene forklarer søvnproblemer, ustoppelig gråt, uro, eller spedbarn som kun vil snu hodet mot den ene siden, med en feilfunksjon i øvre nakkeledd, såkalt KISS (Kopfgelenk-Induzierte Symmetrie Störung).
Videre heter det at «foreldre informeres om at behandling er nødvendig for oppnåelse av symmetri og god utvikling, samt for å forebygge lese-, skrive-, språk-, og atferds-vansker».
De sykehusansatte påpeker at det ikke foreligger vitenskapelig dokumentasjon for effekt av behandling av KISS, og at trenden med forebyggende behandling for KISS kan «medføre både sykeliggjøring av friske barn, at syke barn ikke får korrekt diagnose og behandling, samt unødvendig bekymring hos barnas foreldre».
Vedlagt brevet er 30 anonymiserte kasuistikker av barn som har vært til behandling hos de tre terapeutene.
I brevet til fylkeslegen beskrives vojtaterapi som en behandlingsform der foreldre rapporterer om svært belastende tiltak for seg selv og sine barn. De betegner behandlingen som tidkrevende og utmattende, og forteller at barna ofte skriker og motsetter seg tiltakene, som må utføres flere ganger i døgnet. Foreldre skal ha gitt uttrykk for at det oppleves vanskelig å avslutte, og at behandleren stadig finner «nye behandlingstrengende problemstillinger».
Tøff behandling
En av terapeutene som navngis i brevet til fylkeslegen er spesialist i barne- og ungdomsfysioterapi Tone Skien. Hun har praktisert vojtaterapi på barn siden 1995. Skien er medeier av Fysioterapisenteret Sola og driver praksis med 100 prosent driftstilskudd.
– Vojtametoden er først og fremst for barn med cerebral parese, men metoden kan brukes på alle nivåer. Små asymmetrier behandles med lette øvelser, mens et barn med alvorlig nevrologisk skade trenger tyngre behandling minst tre ganger om dagen. Det er krevende, men det hjelper barna til et bedre liv, sier Skien.
Hun forteller at de fleste av barna hun behandler kun har reguleringsvansker og små asymmetrier, og at tiltakene er svært lette.
– Jo tidligere de kommer til behandling, jo bedre er det. Etter et par måneder med tilrettelagte tiltak, er de som regel helt fine. Disse barna blir i bekymringsmeldingen beskrevet som i utgangspunktet friske, sier Skien.
Hun samarbeider tett med kiropraktoren som er navngitt i brevet til fylkeslegen. Skien anslår at cirka halvparten av barna hun får inn til sin praksis har vært hos andre behandlere først, og forteller at kiropraktoren jevnlig henviser til sykehuset for å utelukke andre sykdommer.
– Vi ønsker å samarbeide med Stavanger Universitetssykehus, men sykehuset er ikke interessert i dialog med oss. Så snart vi nærmer oss har de piggene ute, sier Skien.
Etter at bekymringsmeldingen mot de tre terapeutene ble kjent, har flere av foreldrene henvendt seg til Skien og gitt uttrykk for fortvilelse over at den behandlingen som har hjulpet barna deres blir sett på som skadelig eller unødvendig.
– Foreldrene føler at de blir kritisert for valgene de har gjort og forstår ikke hvorfor, sier Skien.
Ble overrasket
Fysioterapeuten har snakket med moren til ett av barna som er omtalt i bekymringsmeldingen. Her fremgår det at sønnen har blitt «behandlet av privatpraktiserende barnefysioterapeut og kiropraktor for asymmetri i nakke, skalle og bol». Ifølge bekymringsmeldingen opplevde foreldrene behandlingen som belastende. Barnet skrek uttalt under behandlingen og fikk blåmerker som følge av vojtaterapien.
– Da jeg fikk vite at sønnen vår var et av kasusene i en bekymringsmelding til fylkeslegen, ble jeg veldig overrasket, sier moren. Av hensyn til sønnen ønsker hun å holde sin egen og sønnens identitet skjult.
Sønnen ble født med en stor skjevhet i ryggen. Hodet var vridd til siden og bakover. På helsestasjonen ble foreldrene tipset om kiropraktor, og slik kom de også i kontakt med fysioterapeut Tone Skien. Skien og kiropraktoren samarbeidet om gutten.
Moren forteller at det var beintøft å gjennomføre vojta-behandling på sin egen sønn, men at foreldrene samtidig så at gutten ble sterkere og hadde god motorisk utvikling. De utførte vojta-behandling hjemme tre ganger daglig fra sønnen var et par uker gammel. Gradvis ble behandlingen trappet ned til en gang per dag.
Fikk blåmerker
– Da han var rundt seks måneder gammel, var han blitt så stor og sterk at det ble vanskelig å gjennomføre. Han motsatte seg behandlingen, og jeg oppdaget at han fikk små blåmerker på trykkpunktene. Ved neste konsultasjon fortalte jeg Skien at det ble for tøft å fortsette. Hun hadde fulgt oss tett hele veien, og foreslo at vi avsluttet vojtabehandlingen med en gang. Vi gikk over til ordinær fysioterapi og følte aldri noe press for å fortsette med vojta, sier moren.
Da sønnen ved to-års alder gjennomgikk en tverrfaglig utredning ved Stavanger Universitetssykehus, måtte foreldrene svare for hvorfor det var brukt vojta i behandlingen. Både leger og fysioterapeut ved sykehuset ga uttrykk for at dette ikke var så greit.
– Vi opplevde det som frustrerende at fagpersoner innen samme felt var så uenige. Alt vi som foreldre vil er den beste behandlingen for barnet vårt, sier moren.
Sønnen har fremdeles en liten asymmetri i nakken og favoriserer den ene siden, men er i dag en frisk og aktiv gutt. Moren sier de aldri har tenkt en eneste negativ tanke om behandlingen og oppfølgingen de fikk fra Tone Skien og kiropraktoren.
– Hvis ingenting hadde blitt gjort, ville han ikke vært så rett og sterk som han er i dag, sier hun.
Opprettet tilsynssak
De tre terapeutene ble i slutten av mai, med en dags varsel, innkalt til et drøftingsmøte med fylkeslegen. Da de avlyste møtet for å sette seg bedre inn i saken, opprettet fylkesmannen tilsynssak mot virksomhetene til de tre terapeutene.
– Vi nekter å samarbeide før vi får innsyn i kasuistikkene som er beskrevet. Vi må få vite hva vi skal forsvare oss mot, sier Skien.
Slik saken nå står, kjenner ikke terapeutene innholdet i kasusene som danner bakgrunnen for bekymringsmeldingen. Etter to avslag fra fylkeslegen om innsyn, som begrunner avslaget med hensynet til taushetsplikten, har de tre stevnet kravet om innsyn inn for Tingretten.
– Fra fylkeslegen har det nå kommet signaler om at vi likevel kan få innsyn i kasusene. I tillegg har det kommet frem opplysninger som tyder på at flere av kasusene er barn som er behandlet av andre terapeuter. Det er hårreisende, sier Skien, som understreker at de kun ønsker innsyn i saker som angår dem direkte.
Fysioterapeuten har vært i kontakt med de to sykehusansatte spesialistene i barne- og ungdomsfysioterapi som sammen med fire leger står bak bekymringsmeldingen. Ingen av de to ønsker å uttale seg før saken er endelig avklart.
Til tross for det som nå skjer er ikke Tone Skien bekymret for fremtiden til vojta som metode.
– Vojtaterapi sprer seg til flere og flere land i verden. En metode som virker så bra kommer aldri til å dø ut, sier Skien.
Les mer om denne saken i Fysioterapeuten nr.8!