Dette er meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatternes mening.

Fysioterapeut Jens Fredrik Aas (innfelt) frykter konsekvensene av de nye koronarestriksjonene.

Nye restriksjoner: Jeg er bekymret for pasientene og terapeutene der ute

Jeg ber på mine knær om at vi får opprettholde tjenestene så godt som mulig også i denne tiden, skriver fysioterapeut.

Av Jens Fredrik Aas, fagleder for fysioterapitjenesten i Halden kommune og delegat fra Region Oslo-området til NFFs hovedlandsmøte i 2022

En ny virusvariant har gjort sitt inntog, koronasmitten øker, og myndighetene har innført nye restriksjoner. På Fysioterapeuten.no tirsdag ba NFFs forbundsleder Gerty Lund norske kommuner om ikke å omdisponere fysioterapeuter til andre oppgaver som smittesporing og pleie- og omsorgstjenester, slik de ble i store deler av 2020. Jeg stiller meg bak den oppfordringen.

Vi trengs til våre ordinære oppgaver

Fysioterapeuter bør ikke brukes til andre oppgaver eller funksjoner i sin arbeidstid. Da skal det i så fall endringsoppsigelser til, og det er en større prosess enn som så. Jeg oppfordrer medlemmer som skulle oppleve noe rundt dette, om å kontakte NFF. Der vil de få god hjelp.

Vi fysioterapeuter trengs i aller høyeste grad til våre ordinære oppgaver, som er å forbedre og opprettholde funksjon, forebygge sykdom og skader – og folkehelse generelt. Når det er sagt, er jeg bekymret for både pasientene og terapeutene der ute. Vi har, som mange andre i helsesektoren, stått i et stort press og en uforutsigbar hverdag over tid.

I vår kommune, Halden, rapporteres det om lange ventelister. Det gjelder spesielt hos terapeuter med tilskudd, men også i den fastlønnede delen av tjenesten har vi sett en økt pasientmengde. Vi opplever samtidig at pasienter trekker seg unna eksempelvis gruppetilbud. Både i frykt for smitte og fordi tjenester som gruppetilbud blir uforutsigbare ved at de åpner og stenger igjen. Mange blir også engstelige for å være tett på andre.

Kort vei til sofaen

De fleste av oss tåler et par rolige måneder greit, men for en eldre eller sårbar person som fra før har nedsatt funksjon, kan dette få fatale følger. For en som har jobbet hardt med å komme seg i aktivitet, er veien til sofaen og en uheldig livsstil igjen kort. Vi tilpasser tjenestene så godt vi kan, men at dette får konsekvenser for noen, er helt klart.

Jeg ber på mine knær om at vi får opprettholde tjenestene så godt som mulig også i denne tiden, så sant det er forsvarlig. Vi har vist oss gode på smittevern, og jeg ber om at våre tjenester også prioriteres med tanke på å styrke folkehelse og fysisk funksjon på sikt, med alle de fordeler det gir i og utenfor pandemitid. Jeg er ikke imot tiltak når det er nødvendig, men ja - vi må også være konsekvensene bevisst.

Stå på, alle flotte fysioterapeuter der ute. Vær sterke, stolte og synlige, og ha en fin førjulstid!

Artikkelforfatteren har tidligere publisert en versjon av denne teksten på Facebook.

Powered by Labrador CMS