Diskuterer kunnskapens makt i ny podcast-episode: F.v. Martin M. Hellevik, Anne Marit Mengshoel og Joakim M. Halvorsen.

Ny pod-episode: Om kunnskapens makt

I episode 17 av podcasten «Lateralt og medialt» har vi fått besøk av Anne Marit Mengshoel!

Publisert

Fysioterapeutens podcast har skapt engasjement og debatt i flere fysioterapeutmiljøer. Professor emeritus Anne Marit Mengshoel har analysert en av episodene, noe som resulterte i fagessayet Kunnskap for å forklare og for å forstå – møte mellom ulike kunnskapssyn i diskusjonen om psykomotorisk fysioterapi.

– Polarisert debatt

Mengshoel mener debatten så langt til dels er polarisert.

– Kunnskapen reduseres på den måten ved at det handler om effektstudier og måleinstrumenter. Dette er problematisk, sier Mengshoel, og viser til podcast-episoden om norsk psykomotorisk fysioterapi – som har blitt debattert i ulike fora.

– Det ble en polarisert debatt. Det ble et behov for å nyansere. Dette inspirerte meg til å skrive dette fagessayet, fortsetter hun.

I denne episoden tar programvertene Martin og Joakim utgangspunkt i dette fagessayet i samtalen med Anne Marit Mengshoel. De snakker om kunnskap, hva som er kunnskap - og ikke minst hvilken makt som følger med kunnskapen.

Startet man i feil ende?

Det reflekteres også over teorigrunnlaget vi har i fysioterapien. Mengshoel sier blant annet noe om at fysioterapien kanskje startet litt i feil ende; at man søkte å bevise at fysioterapi er bra - uten at man egentlig stilte kritiske nok spørsmål til hvor selve ideene kom fra?

Og hvorfor jobber mange fysioterapeuter som de gjør?

– Jeg tenker ofte, hvorfor tenker vi fysioterapeuter som vi gjør overhodet? Hvorfor er vi så opptatt av palpasjon, holdning, kroppen? På hvilken måte forstår vi dette? Den biomedisinske tilnærmingen er mer rettet mot akutte tilstander, men hos kronikerne så baller det på seg, det blir betydelig mer komplisert.

Lytt til episoden: Episode 17 - Kunnskap og kunnskapens makt

Vi setter pris på å høre fra deg!

Har du tanker om saken du nettopp har lest? Vi i Tidsskriftet Fysioterapeuten setter pris på din tilbakemelding på våre saker. Er det andre temaer du ønsker å lese mer om? Har du forslag og gode tips? Du er velkommen til å ta kontakt med oss ved å sende en epost til Fysioterapeuten@fysio.no.Powered by Labrador CMS