Foto: Hilde Nilsen
Foto: Hilde Nilsen

Tilbyr gruppetrening live i lukket Facebook-gruppe

I en lukket gruppe på Facebook, sender fysioterapeut Hilde Nilsen (48) treninger og øvelser live til sine pasienter.

Publisert

Mandag morgen klokken 10:00 rigger Hilde seg til i gangen i eneboligen i Sandefjord. Treningsmatten legges ut og hunden Emma – en portugisisk vannhund -  spretter lett rundt beina til matmor.

I et lite stativ på trappen, står mobiltelefonen. Hilde er klar for en økt med Mensendieck-trening.

Marion Nygaard trener hjemmefra

Noen kilometer unna sitter Marion Nygaard (74) i sin bolig. Hun har vært pasient hos Hilde i litt over tre år, og deltar til vanlig på treningsgruppene på Hildes fysioterapisenter Fokus Helse- og trening. Denne mandagsmorgenen gjør hun det samme fra sin egen stue.

- Det er aldeles strålende at Hilde tilbyr live treninger. Jeg sliter med en vond rygg, og er avhengig av å trene. Jeg kan selvsagt gjøre mye selv – hjemme - men det er intet som slår veiledningen og forslagene til øvelser fra Hilde, sier Marion Nygaard (bildet).

(Bildet av Marion Nygaard er tatt av Bent Nygaard).

Startet 16. mars

Ideen til livesendingene fikk Hilde Nilsen kort tid etter at myndighetene krevde at alle fysioterapi-institutter skulle stenge mandag 16. mars. Allerede samme dag gjennomførte hun den første økten. Etter det har det blitt én økt daglig.

- Jeg har mange pasienter i aldersgruppen 60-90 år. Til vanlig tilbyr jeg i alt 11 gruppetimer på senteret mitt. Jeg ønsker å kunne gi dem et tilbud, også nå som instituttet er stengt for gruppetrening og behandling som ikke er kritisk, sier Hilde Nilsen.

Nå tar hun kun i mot pasienter som trenger kritisk hjelp og det gjøres etter strenge kriterier. I tillegg bruker videokonsultasjoner for å hjelpe pasientene.

Livetrening pluss treningsprogram

Hun vurderte flere muligheter. Blant annet å ta treningene opp i forkant, for så å sende en link til pasienten. Hun sender også pasientene egne treningsprogram som de kan følge hjemme.

- Jeg er vant til å bruke sosiale medier og synes det er hyggelig å gjøre noe live. Ved å bruke livesendingsmulighetene på Facebook, gjør vi noe sammen i nåtid. Jeg tror det er viktig for pasientene, og det er utvilsomt viktig for meg, sier Hilde Nilsen.

Kan trene når du vil

Klokken 10 hver morgen, logger hun seg på. I gruppen er det godt over 100 medlemmer. De fleste er hennes pasienter, men nå har det kommet andre deltakere til også. Ikke alle er med live. Enkelte velger å ta treningen senere på dagen. Dagens økt ligger tilgjengelig i gruppen.

- Mensendieck er funksjonell trening som passer for alle. Det er en trygg og god måte å trene på. Jeg mener den egner seg spesielt godt i den situasjonen vi har nå, hvor mange kan føle uro og få spenningsplager, sier Hilde Nilsen. 

Bør det være gratis?

Tilbudet er foreløpig gratis. Gruppetaksten hun har som fysioterapeut på sitt eget senter, løses kun ut når hun er i samme rom som pasientene. Hilde har likevel valgt å ha tilbudet. Etter hvert vil hun vurdere å ta betalt for tilbudet som et privat treningstilbud utenom takstsystemet.

- Dette gjør jeg i privat regi blant annet for å være med på dugnaden. Det er godt både for pasientene og meg mentalt, sier Hilde Nilsen. 

Marion Nygaard mener Hilde bør få betalt for gruppetimene på lik linje med betalingen hun hadde fått, hvis timene hadde blitt gjennomført på Hildes institutt.

- Trening er ferskvare, og spesielt viktig for meg med vond rygg. Et opphold i treningen vil gi meg større plager. Takket være treningstimene til Hilde, holder jeg smertene mer eller mindre i sjakk. Jeg synes det er fantastisk at hun gjør dette gratis for oss, men jeg mener hun bør få kompensasjon. Dette er jo jobben hennes, sier Marion Nygaard.

 

 Foto: Bent Nygaard.

Powered by Labrador CMS