Mye kritikk i høringsrunden

Over 100 aktører har kommet med uttalelser i høringsrunden til Prioriteringsutvalgets rapport om prioriteringer i helsetjenesten. NFF påpeker blant annet at kommunehelsetjenesten er helt fraværende.

Publisert Sist oppdatert

Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) skriver i sin høringsuttalelse at utfordringer i kommunehelsetjenesten og pasientgruppene der, ikke er med i utvalgets rapport.

- Dette må inkluderes i den videre utformingen av prioriteringskriterier, mener NFF.

Nye kriterier

Prioriteringsutvalget har foreslått at de tre kriteriene om helsegevinst, ressursbruk og helsetap skal erstatte dagens kriterier om alvorlighet, nytte og kostnadseffektivitet.

Høringsfristen gikk ut 20. februar, og Dagens Medisin har gått gjennom en del av uttalelsene som har kommet inn.  Helse- og omsorgsdepartementet har tidligere varslet at NOU-en «Åpent og rettferdig - prioriteringer i helsetjenesten» vil bli fulgt opp med en egen stortingsmelding i løpet av 2016.

En rekke helseforetak, organisasjoner og kommuner er kritiske til utvalgets forslag. Det stilles spørsmål ved hvordan kriteriene kan brukes i klinisk praksis, og det pekes på at prioriteringsdilemmaer i kommunehelsetjenesten i liten grad er berørt i rapporten.

Men utvalgsleder Ole Frithjof Norheim vil ikke kommentere kritikken som har kommet frem i høringsrunden.

– Vi har levert vår rapport, og det videre arbeidet er opp til departementet. Jeg vil derfor ikke kommentere innholdet i høringsuttalelsene eller forsvare arbeidet vi har gjort, sier Norheim til Dagens Medisin.

NFFs høringsuttalelse

NFF oppsummerer sine mest sentrale innspill med disse punktene:

  • Prioriteringskriteriene slik de fremkommer bør først og fremst brukes på overordnet nivå, og ikke til prioritering på det kliniske nivået.
  • Prioriteringskriterier er bare ett av mange styringsvirkemidler, og må ses inn i en større diskusjon av styringen i helsetjenesten i form av finansiering, organisering og ledelse av helsetjenestene.
  • Det er metodiske utfordringer og måleproblemer knyttet til de tre kriteriene.
  • Utfordringer i kommunehelsetjenesten og pasientgruppene der er fraværende i utvalgets rapport, og må inkluderes i videre utforming av prioriteringskriterier

Ressursbruken

I de mer utdypende kommentarene tar NFF blant annet for seg ressursbruken i helsevesenet.

Forbundet mener det er grunn til å spørre om vi bruker ressursene optimalt, både mellom og innenfor sektorene i spesialist- og kommunehelsetjenesten.

- En diskusjon om hvilke pasientgrupper som bør prioriteres bør først komme til anvendelse etter eller parallelt med andre overordnende styringsverktøy i helsetjenesten. Det er viktig å vurdere om ressursene brukes til de riktige tiltakene, og ikke bare til de riktige pasientgruppene. At to prosent av det totale helsebudsjettet går til rehabilitering, er et eksempel på at ressursene ikke brukes riktig, skriver NFF, og fortsetter:

Trening framfor operasjon

- Vi mener at det både er grunn til å bevilge mer penger til helsetjenester, og at det er nødvendig å prioritere når det gjelder hvilke helsetjenester vi trenger mer av, og hvilke vi eventuelt trenger mindre av. Eksempelvis er det langt billigere - og bedre - for pasienter med kneartrose å få tilpasset fysisk trening hos fysioterapeut i kommunehelsetjenesten fremfor kirurgi i spesialisthelsetjenesten. Prioriteringsspørsmål må også omhandle slike forhold.

Helsepersonell i kommunene

NFF understreker at kapasitet og kvalitet i kommunehelsetjenesten er helt sentralt for helsetjenestetilbudet til befolkningen, men dette får på langt nær den samme oppmerksomhet som spesialisthelsetjenesten. Utredningen skaper et unyansert bilde av helsetjenestenes innhold og de mange del-tjenestene som inngår. Eksempelvis heter det i utredningen at Norge har godt med helsepersonell målt i forhold til antall innbyggere, sammenliknet med andre land, ut fra lege- og sykepleiertettheten.

- Et godt helsetjenestetilbud er imidlertid også helt avhengig av andre helseprofesjoner, som for eksempel fysioterapeuter, psykologer, ergoterapeuter, helsesøstre, logopeder osv. I dag har vi ikke en riktig sammensetning av helsepersonell med den rette kompetansen i kommunehelsetjenesten. Tjenesten lider også under mangel på ledelse, skriver NFF i høringsuttalelsen.

Powered by Labrador CMS